ΡεπορτάζΑρχείο

«Ομφαλός» της Αργολίδας η ΡΕΑ – Διοικητήριο, Νοσοκομείο, Ενωσιακό γήπεδο και σύνδεση με Αθήνα

Από το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα του anagnostis πληροφορήθηκαν οι φορείς τις ανακοινώσεις για το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη δημιουργία του διοικητήριου της Περιφερειακής Ενότητας στο παλιό κονσερβοποιείο ΡΕΑ. Το «μυστικό» που κρατούσε μέχρι το πρωί της Τετάρτης ο Παναγιώτης Νίκας και ο Γιάννης Μαλτέζος είχε δημοσιοποιηθεί από τη συντακτική μας ομάδα το βράδυ της Τρίτης.

Η διαπραγμάτευση της Περιφέρειας με την ΕΑΣΑ που είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης σχετικά με το τελικό κόστος της αγοράς του υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου κτηρίου των 3.000 τετραγωνικών μέτρων μαζί με τα 15 στρέμματα οικοπέδου που το περιβάλλει, έχει κλειδώσει στα 700.000,00 ευρώ.

Όμως είναι μόλις ένα μέρος του κόστους, αφού το σχέδιο Μαλτέζου να γίνει η περιοχή ο «ομφαλός της Αργολίδας» περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις, ώστε να καταλήξει στο ίδιο σημείο ο Αρχαιολογικός Δρόμος σε κόμβο που θα δημιουργηθεί για να τον συνδέει τόσο με την Εθνική Οδό Ναυπλίου – Άργους, όσο και με το διοικητήριο, αφού το υπάρχον κτήριο δεν διαθέτει κυκλοφοριακή σύνδεση.

Κέντρο της Αργολίδας

Το σχέδιο δεν σταματά εδώ. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, όλα τα προηγούμενα θα συνδυαστούν με το σχέδιο αφενός να γίνει το καινούριο νοσοκομείο στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί εδώ και πολλά χρόνια στη Δαλαμανάρα, και αφετέρου με το Ενωσιακό Γήπεδο.

Εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια της χρηματοδότησης όλων των παραπάνω και υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, η περιοχή γύρω από τη ΡΕΑ θα γίνει το κέντρο της Αργολίδας.

Το παλιό εργοστάσιο της ΡΕΑ προτάθηκε για να γίνει εκεί το νέο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στο Ναύπλιο, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του anagnostis.org, που έκανε λόγο για επικείμενο deal με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για πώληση στην Περιφέρεια του οικοπέδου που βρίσκεται μεταξύ Ναυπλίου και Αρχαίας Τίρυνθας, επί της Επαρχιακής Οδού Ναυπλίου – Άργους.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Π.Ε. Αργολίδας υπό τον Περιφερειάρχη, παρόντες ήταν οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Γκιόλας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, περιφερειακοί σύμβουλοι διαφόρων παρατάξεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Γιατί στη ΡΕΑ

Βασικό θέμα ήταν το ζήτημα του διοικητηρίου με εισηγητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ψυχογιό που επιχειρηματολόγησε υπέρ της αγοράς και της εκμετάλλευσης του εργοστασίου της ΡΕΑ. Σύμφωνα με τον καθηγητή η μετεγκατάσταση του διοικητηρίου σε αυτό το χώρο θα αποτελέσει έναν ακόμα συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Ναύπλιο και Άργος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αγροτική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής και την γειτνίαση με την Αρχαία Τίρυνθα.

Ο λόγος που αναζητείται νέος χώρος για την εγκατάσταση του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας δεν είναι άλλος από τα υψηλά μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως για το υπάρχον κτήριο. Γι’ αυτό προκρίθηκε αρχικά η λύση του ΚΕΜΧ, η οποία όμως ναυάγησε λόγω του υψηλού μισθώματος που ζήτησε το ΓΕΣ, σε έναν χώρο που απέμεναν τα τυπικά για να παραχωρηθεί εν μέρει στην Περιφέρεια.

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Προβλήματα που προκύπτουν

Σε περίπτωση που γίνει το deal με την ΕΑΣΑ και αποκτηθεί το οικόπεδο με το ερειπωμένο κτίσμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα πρέπει να διασαφηνιστεί τι θα γίνει με το θέμα της ασφαλούς προσβασιμότητας καθώς το παλιό εργοστάσιο της ΡΕΑ βρίσκεται πάνω σε στροφή σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και μάλιστα σε σημείο που έχουν συμβεί ουκ ολίγα τροχαία ατυχήματα.

Επίσης θα πρέπει να διασαφηνιστεί το πώς θα ανακατασκευαστεί το συγκεκριμένο κτήριο ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό διοικητήριο.

Να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις που χρειάζονται για να μετατραπεί σε διοικητήριο το παλιό εργοστάσιο είναι πολλές και το ζήτημα είναι περίπλοκο καθώς ανήκει στην δεύτερη αρχαιολογική ζώνη.

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Αν δεν αγοραστεί δεν θα διασωθεί

Όπως τονίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πρόκειται για ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό κτήριο, συνυφασμένο με την αγροκτηνοτροφική ιστορία της Αργολίδας, το οποίο αν δεν αγοραστεί από την Περιφέρεια δεν θα διασωθεί.

Ο χώρος είναι 15 στρέμματα και ο στεγασμένος χώρος 3000 τ.μ. Το σχέδιο που καταρτίζεται δεν έχει να κάνει μόνο με το εν λόγω οικόπεδο αλλά με την ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλτέζος «σχεδιάζουμε να φτιάξουμε κάτι πολύ βαθύτερο από ένα απλό διοικητήριο». Στόχος είναι το σημείο να γίνει ο ομφαλός Ναυπλίου και Άργους, κάτι που θα επιτευχθεί σε συνδυασμό με το δρόμο αρχαιοτήτων που θα το καταστήσει σημαντικό κόμβο.

Να σημειωθεί πως σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το οικόπεδο στη Δαλαμανάρα όπου υπάρχουν σκέψεις να γίνει ένα μεγάλο νοσοκομείο για όλο το νομό. Επίσης πλησίον θα κατασκευαστεί το Γήπεδο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας.

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Κωστούρος: Θετική άποψη, με ευκολότερη πρόσβαση

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετέχοντας σήμερα σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου  κο Παναγιώτη Νίκα, τους βουλευτές κ.κ. Γιάννη Ανδριανό και Ιωάννη Γκιόλα, τους περιφερειακούς συμβούλους της Αργολίδας και υπηρεσιακούς παράγοντες, με θέμα την αγορά χώρου στην περιοχή του εργοστασίου ΡΕΑ για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης της περιφέρειας Πελοποννήσου, εξέφρασα την θετική μου άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης επισήμανα τη σημασία της σύνδεσης της οδού Άργους με τον δρόμο των αρχαιοτήτων για την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών και στις δύο πόλεις.

Έχουμε εκφράσει και παλαιότερα τον προβληματισμό για τη συνέχιση της εθνικής οδού έτσι ώστε να διαμορφωθεί ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη του Ναυπλίου.

Τόνισα ότι το θέμα θα τεθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε το ανώτερο αιρετό όργανο του Δήμου να εκφράσει την άποψή του.

(Η τήρηση των υγειονομικών κανόνων μας άφησε όρθιους και έξω από την αίθουσα)».

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Γκιόλας: Θετικός στην αγορά υπό προϋποθέσεις

Σε δελτίο τύπου που απέστειλε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας σημειώνει τα εξής αναφορικά με τη σύσκεψη:

«Η υπόδειξη της απόφασης για αγορά του πρώην εργοστασίου της ΡΕΑ, για πρώτη φορά έγινε γνωστό δημόσια σήμερα. Η παρουσίαση έγινε από τον Περιφερειάρχη Παναγ. Νίκα και μετά τις τοποθετήσεις της Προισταμένης  των Τεχνικών Υπηρεσιών κας Κων.Καχριμάνη και του μελετητή του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Ψυχογιού, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι πρόταση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι να αγοραστεί το συγκεκριμένο ακίνητο (Κτίριο και οικόπεδο).

Επειδή απουσίαζε οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη ή έστω προμελέτη, ο βουλευτής εξέφρασε κατ’ αρχάς την επιφύλαξή του. Υπέβαλε ερωτήσεις για την αιτία που ναυάγησε η μέχρι προ μικρού χρονικού διαστήματος διατυπωθείσα επίσημα και καταχωρισθείσα στον τοπικό Τύπο αίτηση για παραχώρηση κτιρίων και χώρου από το στρατόπεδο Ναυπλίου.

Η έλλειψη των πιο πάνω στοιχείων και συγκεκριμένα, οικονομοτεχνική, αρχιτεκτονική, συγκοινωνιακή μελέτη, τυχόν κώλυμα  λόγω γειτνίασης με τον Αρχαιολογικό χώρο Τίρυνθας, το τίμημα και η χρηματοδότηση του έργου καθώς και το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσής του δεν παρέχουν τα πλήρη στοιχεία στην παρούσα στιγμή, για την επαρκή και αξιολογική κρίση και επιλογή.

Στη συγκεκριμένη φάση κρίνει την πρόταση που τέθηκε κατ΄ αρχήν στο τραπέζι, ως δεκτική εξέτασης και αξιολόγησης, μετά και την στάθμιση όλων των πιο πάνω παραγόντων.

Δήλωσε τέλος, ότι δεν είναι αρνητικός με την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου, στην αντικειμενική ή και μικρότερη τιμή, με κονδύλι που θα εγκρίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και  το οποίο θα φτάσει, όπως ανακοίνωσε κλείνοντας ο Περιφερειάρχης, στο ποσό των 700.000 ευρώ».

Πρώτα βήματα σήμερα στο Ναύπλιο για νέο Διοικητήριο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

 

Νοσοκομείο και ύδρευση Ερμιονίδας

Στην ίδια διάσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου νομαρχιακού νοσοκομείου, το οποίο προτείνεται να κατασκευαστεί μεταξύ Ναυπλίου και Αργους, σε υφιστάμενη έκταση μεταξύ των δύο πόλεων στη Δαλαμανάρα.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, η Περιφέρεια έχει δικαίωμα να προτείνει κτήρια και όσο αφορά την Π.Ε. Αργολίδας έχει προτείνει ως πρώτο -με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ κατ’ αρχάς-, το νέο νοσοκομείο. Διευκρίνισε παράλληλα ότι όλα τα υπόλοιπα που θα προκύψουν μετά από τη σχετική μελέτη (αναφορικά με τον ιατρικό και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων) δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την πρώτη φάση.

Η μετασχόντες ομοφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Αργολίδας, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της κάθε χρόνο.

Τέλος, ο περιφερειάρχης, στο περιθώριο της σημερινής διάσκεψης, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ με τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης στον Δήμο Ερμιονίδας.