ΠολιτικήΑρχείο

Ανδρέας Πουλάς: Ερωτήματα για το διαγωνισμό προμήθειας 2.000.000 rapid test

Εξηγήσεις για την διαγωνιστική διαδικασία του ΙΦΕΤ ΑΕ για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων rapid τεστ, ζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στα ερωτηματικά που προκαλεί η ενέργεια αυτή καθώς μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί με την ίδια διαδικασία προμήθεια 800.000 rapid test και σύμφωνα με την χθεσινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid τεστ έχουν ελεγχθεί 307.000 δείγματα, αριθμός που δεν δικαιολογεί την αναγκαιότητα της βιαστικής προμήθειας, επιπλέον 2.000.000 rapid test.

Επιπλέον, ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την ώρα ο ίδιος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων αφήνει υπόνοιες με την από 13.11.2020 επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας για πιθανότητα φωτογραφικών διαγωνισμών εξπρές υπέρ συγκεκριμένων εταιριών, που έχουν φροντίσει να διαθέτουν το απαραίτητο απόθεμα υλικού ώστε να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές διαγωνιστικές προθεσμίες και σε υψηλά κόστη  που δεν δικαιολογούνται από τις τιμές στη διεθνή αγορά.

Επίσης, ζήτησε απαντήσεις για ποιο λόγο στον πρώτο διαγωνισμό για τα 800.000 rapid τεστ δεν μπήκε στην πρόσκληση ο όρος ότι η προμήθεια των τεστ θα πρέπει να γίνει από τη λίστα προϊόντων που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ ενώ στον 2ο διαγωνισμό μπήκε ο συγκεκριμένος όρος τη στιγμή που είναι γνωστό ότι μόνο 2 συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πάρει αυτή την έγκριση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι ενώ έχουν περάσει10 μήνες πανδημίας μόλις χθες με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται rapid τεστ σε όλες τις κλειστές δομές.

Κλείνοντας ο κ. Πουλάς ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση αναφορικά με τις καταγγελίες που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για ΕΔΕ και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν είναι αρεστό στις Διοικήσεις σημειώνοντας ότι «τα φαινόμενα αυτά είναι απαράδεκτα, δημιουργούν αναστάτωση στο υγειονομικό προσωπικό και αντιπαραθέσεις μεταξύ των συναδέλφων».

Δείτε το σχετικό βίντεο: