ΟικονομίαΑρχείο

Μαζικές επιστροφές φόρων: Ποιοι θα δουν πρώτοι λεφτά στους λογαριασμούς τους

Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τετραετίας κινήθηκαν σε μέσα επίπεδα οι εμπρόθεσμες επιστροφές ΦΠΑ στο 9μηνο 2020, ωστόσο παρά τις προσπάθειες της φορολογικής διοίκησης τα συνολικά εκκρεμή αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ και φόρων φυσικών και νομικών προσώπων αυξήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2020 τα αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ που διεκπεραιώθηκαν εντός 90 ημερών ανήλθαν στο 92,70%, του συνόλου όταν το 2019 ήταν στο 89,52%, το 2018 στο 77,70% του συνόλου και στο διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2017 στο 58,30% του συνόλου.

Τα εκκρεμή αιτήματα για επιστροφές ΦΠΑ άνω των 90 ημερών στο τέλος του τριμήνου Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 799, έναντι 660 στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 και 1.291 στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Βάσει των ιδίων στοιχείων, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 το υπόλοιπο των εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και επιστροφών φόρων φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ, όταν το τέλος Ιουνίου ήταν στα 770 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως μέσα στο καλοκαίρι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε εκδώσει εγκύκλιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από επιστροφές φόρων. Η εν λόγω εγκύκλιος έθεσε συγκεκριμένες διαδικασίες διεκπεραίωσης των επιστροφών με βάση τη χρονολογική ωρίμανση και το ύψος των ποσών προς επιστροφή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών υπολογίζεται για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων, η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων, η ημερομηνία έκδοσης του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης.

Όπως ανέφερε η εγκύκλιος, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και σε αυτές που έχουν μεγαλύτερη χρονολογική ωρίμανση, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει πως όσο υψηλότερο είναι το ποσό που χρωστά η εφορία σε κάποιον και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή του από την ΑΑΔΕ, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες που έχει να το εισπράξει στο επόμενο χρονικό διάστημα.