ΆρθροΑρχείο

Π. Ψυχογυιός: Τα μικρά επαρχιακά καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτο

Οι click away αγορές που προκρίνονται αυτή την περίοδο, δεν έχουν νόημα για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop. Και δυστυχώς στην Ελλάδα του 2020 πολλά εμπορικά καταστήματα λιανικής, κυρίως στην επαρχία, δεν έχουν. Υπολογίζεται μόλις 8.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, σε σύνολο 750.000 έχουν e-shop.

Ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, που έχουν έτοιμες πλατφόρμες e-shop και την ίδια στιγμή πολλά μικρά εμπορικά και συνοικιακά καταστήματα οδηγούνται με βεβαιότητα στο λουκέτο.

Η διαδικασία του να στηθεί e-shop που θα διεκδικήσει καλό κομμάτι της αγοράς σε συνθήκες lockdown απαιτεί αρκετή δουλειά, χρόνο και έξοδα. Και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και να είναι έτοιμο τόσο γρήγορα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Δυστυχώς, παρά πολλά μικρά μαγαζιά, που ήδη έχουν σωρευμένα προβλήματα, δεν θα αντέξουν σε αυτές τις βίαιες συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώνονται. Αυτό που πρέπει να πράξει η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα σιγά σιγά των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου εφαρμόζοντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μπορεί κάπως αλλιώς να εξασφαλιστεί όσο γίνεται ο υγιής ανταγωνισμός αυτή την περίοδο. Από κει και πέρα θα χρειαστεί μερικό κούρεμα χρεών που σωρεύονται όλη αυτή την περίοδο λόγω COVID στα καταστήματα.

Γράφει ο Παναγιώτης Ψυχογυιός,
πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών & Τουρισμού Επιμελητηρίου Αργολίδας,
μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας