ΟικονομίαΑρχείο

Νίκας σε Κοντοζαμάνη: Θέλω 50 εκατομμύρια για Νοσοκομείο κοντά στη ΡΕΑ

Το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας σύγχρονου νοσοκομείου στην Αργολίδα, επαναφέρει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οριοθετώντας τον τόπο κατασκευής του μεταξύ Ναυπλίου και Άργους. Σε συνάντηση που είχε στην Τρίπολη με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο κος Νίκας επισήμανε ότι η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου προϋπολογίζεται σε 50.000.000 ευρώ.

Το θέμα του γεωγραφικού προσδιορισμού του νέου Νοσοκομείου που βρίσκεται στη σκέψη του Περιφερειάρχη, έρχεται να κουμπώσει με όσα τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Ναύπλιο, με θέμα την αγορά του παλιού κονσερβοποίου ΡΕΑ στο Μπολάτι, μια περιοχή που μέχρι τη Δαλαμανάρα που βρίσκεται το οικόπεδο που σχεδιάζεται να προταθεί για νοσοκομείο, να γίνει το κέντρο της Αργολίδας.

Μάλιστα ο κος Μαλτέζος είχε μιλήσει για «Ομφαλό» της Αργολίδας. Το σχέδιο της Περιφέρειας για να γίνει αυτή η περιοχή ο «ομφαλός της Αργολίδας» περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις, ώστε να καταλήξει στο ίδιο σημείο ο Αρχαιολογικός Δρόμος σε κόμβο που θα δημιουργηθεί για να τον συνδέει τόσο με την Εθνική Οδό Ναυπλίου – Άργους, όσο και με το διοικητήριο, αφού το υπάρχον κτήριο δεν διαθέτει κυκλοφοριακή σύνδεση.

Παράλληλα η σκέψη αυτή συνδυάζεται με το καινούριο νοσοκομείο στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί εδώ και πολλά χρόνια στη Δαλαμανάρα, αλλά και με την κατασκευή του Ενωσιακού Γηπέδου.

Εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια της χρηματοδότησης όλων των παραπάνω και υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, η περιοχή γύρω από τη ΡΕΑ θα γίνει το κέντρο της Αργολίδας.

Στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την θέση ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να επανεξεταστεί ο υγειονομικός χάρτης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η κατάσταση “δεν είναι ούτε απλή, ούτε ρόδινη”.

Παράλληλα, μετέφερε και προς τον υφυπουργό το κύριο αίτημα της Περιφέρειας – προς τα υπουργεία Υποδομών και Υγείας -, το οποίο είναι η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου νοσοκομείου στην Αργολίδα, μεταξύ Ναυπλίου και Άργους, ένα έργο με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ.

Το θέμα βέβαια είναι ότι για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται πακτωλός χρημάτων, που προφανώς δεν υπάρχουν. Επομένως μπαίνει ζήτημα προτεραιοτήτων, για όπως λέει ο λαός, αν πας για τα πολλά χάνει και τα λίγα.
Επομένως η Περιφέρεια στο επόμενο διάστημα θα κληθεί να σταθμίσει αν χρειάζεται περισσότερο ένα νοσοκομείο ή ένα διοικητήριο.

Δεν παρέλειψε ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, να επαναλάβει στον Β. Κοντοζαμάνη ότι θεωρεί “απαράδεκτο που η αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και δήμοι, δεν εκπροσωπούνται στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση να μην έχει γνώση σε πρώτο χρόνο των προβλημάτων που υπάρχουν κατά τόπους”.

Πρόσθεσε δε, ότι κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως “θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα Δ.Σ. των νοσοκομείων αυτοί που έχουν απλώς οριστεί ως μέλη, χωρίς να εκπροσωπούν τίποτα, και να αντικατασταθούν με εκπροσώπους των Δημοτικών Συμβουλίων των πρωτευουσών και του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στα θέματα της υγείας στην περιοχή τους”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι “στην διάρκεια της πανδημίας καταδείχθηκε ότι το μείζον πρόβλημα αποτελεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη” και επανέλαβε ότι συμφωνεί με την πρόταση που κατατέθηκε, από το υπουργείο Εσωτερικών να αναληφθεί από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση η εν λόγω βαθμίδα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι όσα επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου προβληματίζουν και την κυβέρνηση, αλλά θα εξεταστούν όταν παρέλθει η έκτακτη ανάγκη που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Κατά την συνάντηση, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υφυπουργό σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Περιφέρεια, προσθέτοντας ότι αυτή έχει διαθέσει μέχρι τώρα περί τα 24 εκατομμύρια ευρώ για να συνδράμει τον τομέα της υγείας στην Πελοπόννησο, στον αγώνα που δίνει εναντίον του κορονοϊού covid-19.