ΟικονομίαΑρχείο

Αργολίδα: Μουδιασμένη η αγορά στο ξεκίνημα του click away, με ελάχιστα καταστήματα ανοιχτά

Τη δυνατότητα να ανοίξουν είχαν οι περισσότεροι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου στην Αργολίδα, όμως ελάχιστοι ανέβασαν τα ρολά την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα εφαρμογής του Click Away, με την αγορά να δείχνει ιδιαίτερα μουδιασμένη.

Πολύ λίγα ήταν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν σε Ναύπλιο και Άργος, με τον βροχερό καιρό να μην βοηθάει. Ο λιγοστός κόσμος στους δρόμους κοίταζε βιτρίνες διαβάζοντας τις ανακοινώσεις που είχαν τοποθετήσει κάποιοι καταστηματάρχες για το πώς θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Οι παραγγελίες κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους εμπόρους να λένε πως το Click Away φαίνεται δύσχρηστο και το πιθανότερο είναι να μπερδέψει τους καταναλωτές και να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Να σημειωθεί πως την τελευταία στιγμή δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσουν με την ίδια μέθοδο αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και τα καταστήματα που βρίσκονται σε κλειστά εμπορικά κέντρα.

Τι γίνεται με όσους δεν διαθέτουν e-shop

Αρκετοί καταστηματάρχες της Αργολίδας που δεν διαθέτουν eshops, με κινήσεις της τελευταίας στιγμής προσπαθούν με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας ακόμα και το Facebook να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ψωνίσουν. Ήδη στη σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου υπάρχουν αρκετά ενημερωτικά posts από επιχειρήσεις που προσπαθούν να επικοινωνήσουν τη νέα αυτή μέθοδο με τους πελάτες τους.

Πολλοί δίνουν κινητά τηλέφωνα για ραντεβού με βιντεοκλήση για να μπορούν να δείξουν τα προϊόντα τους στους πελάτες, ονομάζοντας τη μέθοδο αυτή Videoshoping. Οι καταστηματάρχες που εφαρμόζουν τη μέθοδο πωλήσεων μέσω βιντεοκλήσης, εκτιμούν ότι οι πελάτες θα μπορούν να δουν live ό,τι ακριβώς τους ενδιαφέρει και με αυτό τον τρόπο θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν χρώματα και νούμερα.

Άλλοι δίνουν το email τους, αλλά και ζητούν από τον κόσμο να τους βρει και στα κοινωνικά δίκτυα για να δει φωτογραφίες με την πραμάτεια τους σε κοινή θέα. Άλλοι πάλι τους καλούν να στείλουν sms για να ετοιμάσουν την παραγγελία και να την παραλάβουν οι πελάτες από το κατάστημα χωρίς να ταλαιπωρηθούν περιμένοντας στη ουρά.

e-katanalotis

Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά στα sms για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το sms που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Click Away

Η διαδικασία του Click Away αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία και πληρωμή των προϊόντων και τη μετέπειτα παραλαβή τους από το κατάστημα.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του Click Away στέλνοντας τον κωδικό 2. Το μέτρο του Click Away θα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

Για όσους δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές, πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, η λειτουργία του Click Away θα αποσυρθεί.

Πώς γίνεται η διαδικασία:

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να κάνουν τα ψώνια τους με τη μέθοδο Click Away:

  • Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
  • Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
  • Οι ουρές θα επιτρέπονται έως εννιά άτομα, με απόσταση δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Τι ισχύει:

  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
  • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.