ΟικονομίαΑρχείο

Σφοδρές αντιδράσεις στην πρεμιέρα του click away

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το νέο σύστημα click away, για όσα καταστήματα μπορούν να το υποστηρίξουν, βέβαια, ενώ προαιρετικά είναι ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ. 

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις έχουν έξοδο στον δρόμο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εφαρμόζοντας το νέο σύστημα. Όμως, mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο δεν θα μπορούν να προσφέρουν την υπηρεσία του click away. 

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκφράζει την πεποίθηση ότι ούτε το click away θα βοηθήσει να μην χαθεί ο εορταστικός τζίρος για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, και εξέδωσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας και Προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. 

 Μετά τις εξαγγελίες μέτρων της Κυβέρνησης το ΔΣ δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για: «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων  πρακτικών τύπου click away,  που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου». 

«Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  στον απόηχο των σημερινών αποφάσεων της κυβέρνησης που θέλουν κλειστό το λιανεμπόριο και λειτουργία με το σύστημα click away. 

 Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα, συνεχίζει ο κ.Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κύριοι Γεωργιάδης και Πέτσας κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Απαιτείται όμως να προστατευθεί και η επιχειρηματιότητα, προειδοποιεί. 

   Οι κανόνες   

 1. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop, μέσω το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμή, αν δεν υπάρχει e-shop, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα. 

 2. Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχη του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος sms από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του. 

 3. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του, και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε ένα και θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο.