Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το βδέλυγμα της ενημέρωσης

FAKE NEWS

Στη σύγχρονη εποχή, η ανάπτυξη του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα έχει προκαλέσει τη σύνδεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε αυτό. Εκ του αποτελέσματος η πληροφόρηση σχετικά με γεγονότα που συμβαίνουν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης έχει γίνει πιο άμεση από ποτέ.

Παράλληλα όμως έχουν πολλαπλασιαστεί και οι πηγές  ενημέρωσης:

Παρά τα πολλά ειδησεογραφικά sites, πολλοί χρήστες τείνουν να προτιμούν την ενημέρωσή τους από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κατά πόσο όμως αποτελούν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης;

Σε διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, παρέχεται η δυνατότητα να εκφραστεί κάθε άτομο χωρίς περιορισμούς. Έτσι λοιπόν, πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το δικαίωμα αυτό και δημιουργούν ψευδή γεγονότα ή ψευδείς ειδήσεις δίχως να ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο τους σε άλλους χρήστες. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ταχείας και πολύ πρόσφατης ανάπτυξης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης τα άτομα, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών,  δεν κατέχουν  τις κατάλληλες άμυνες και η αφέλεια τους τα μετατρέπει σε έρμαια των διάφορων απατεώνων ή άλλων αντίστοιχα αφελών χρηστών, αυξάνοντας έτσι τη δημοτικότητα ευφάνταστων συνωμοσιολογικών σεναρίων, τα οποία οδηγούν σε αμφισβήτηση πολλών εμπεριστατωμένων ειδησεογραφικών sites αλλά και πολλών τομέων της επιστήμης. Η αμφισβήτηση αυτή, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την τοποθέτηση μιας βόμβας στα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τρανό παράδειγμα από την πρόσφατη πραγματικότητα αποτελεί η πανδημία του Covid-19. Κατά τη διάρκειά της τα σενάρια των θεωριών συνωμοσίας έχουν φουντώσει, κάνοντας λόγο από υποτιθέμενα σχέδια της Κίνας για κατάκτηση του κόσμου, έως και για απόπειρα τεχνητής μείωσης του πληθυσμού! Τα σενάρια αυτά συντηρούνται από υποτιθέμενους διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι αποθεώνονται από πολλούς χρήστες αφού «δεν είναι μέρος του συστήματος». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της εταιρείας PULSE R.C, η οποία αποδεικνύει ότι όσο το επίπεδο εκπαίδευσης χαμηλώνει ή δυσκολεύει η προσωπική οικονομική κατάσταση, οι «θεωρίες» κερδίζουν σημαντικό έδαφος.

Συμπερασματικά, εύκολα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παραπληροφορούν, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και να μην συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των χρηστών τους.

Χρήστος Μητρόπουλος

Exit mobile version