ΠολιτικήΑρχείο

Εκτεθειμένοι Ανδριανός και βουλευτές Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία των δημοσιεύσεων

Διπλά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο και κύριο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθυστέρηση ψήφισης της τροπολογίας που θα προβλέπει τη διατήρηση των καταχωρήσεων στον Περιφερειακό Τύπο.

Με χθεσινή τους επιστολή προς όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εφημερίδες από όλη την Ελλάδα, καθιστούν άπαντες απολύτως υπεύθυνους για την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας και το επακόλουθο πλήγμα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητείται να αναλάβουν οι ίδιοι νομοθετική πρωτοβουλία με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή, πριν την εκπνοή του 2020.

Η επιστολή έχει παραληφθεί από όλους τους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και από το βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό και ήδη υπάρχει φορτισμένο κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, αφού είναι εκτεθειμένοι από την καθυστέρηση.

Εκτεθειμένος είναι και ο Στέλιος Πέτσας, καθώς και ο Άδωνης Γεωργιάδης αφού έχουν δεσμευτεί δημόσια τουλάχιστον για παράταση ενός έτους. Το θέμα -να σημειωθεί – ότι το γνωρίζει προσωπικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εδώ και καιρό.

Εντωμεταξύ, δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού τον Μάρτιο του 2016, με ερώτησή τους στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι:

Οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.

Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.

Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων».

Την ερώτηση εκείνη υπέγραφαν οι: Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου, Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας, Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας,  Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς, Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας, Ράπτη Ελένη Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Μπούρας Θανάσης Βουλευτής Αττικής και Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας.

Εντωμεταξύ, το πρωί της Δευτέρας με παρέμβαση ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ και ΕΔΙΠΤ σε Πρωθυπουργό, Υπουργό Ανάπτυξης και Υφυπουργό στον πρωθυπουργό, ζητείται η κατάθεση του άρθρου ως τροπολογία σε ν/σ που συζητείται, στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει έως το τέλος του χρόνου.