ΚοινωνίαΑρχείο

Φωτιά στις Μυκήνες: Ξεσπαθώνει η αντιπολίτευση κατά Καμπόσου μετά το πόρισμα για το γυμνό καλώδιο

Πόρισμα 70 σελίδων των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στις Μυκήνες, κατατέθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου το οποίο φωτογραφίζει ως αίτιο της πυρκαγιάς το γυμνό καλώδιο από τη ρευματοκλοπή από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με επιφανειακό καλώδιο από το οποίο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα επιβεβαιώνουν πλήρως τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του anagnostis.org και του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

 

Δυνατή Πόλη Ξανά: Ζητάμε την τιμωρία των υπευθύνων

Η δημοτική παράταξη Άργους-Μυκηνών «Δυνατή πόλη ξανά» με ανακοίνωσή για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα εξής:

«Ζητάμε την τιμωρία των υπευθύνων για την ρευματοκλοπή που οδήγησε στην πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Σήμερα είδαμε δημοσιεύματα που αφορούν το πόρισμα για την πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών.

Περιμένουμε της απαραίτητες εξηγήσεις των υπευθύνων του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε ό,τι αφορά:

  • Ποια είναι η άποψη του Δήμου και του Δημάρχου για το θέμα και τις κατηγορίες που ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα ότι του αναλογούν;
  • Υπήρχε παράνομη σύνδεση με την γεώτρηση του Δήμου μας;
  • Ποιοι συνδέονταν παράνομα με την παροχή της Δημοτικής Γεώτρησης και γιατί;
  • Ποιος είναι υπεύθυνος από τον Δήμο για την λειτουργία της Γεώτρησης (ΔΕΥΑΑΡΜ, Κοινότητα Μυκηνών) και γιατί επέτρεψε την παράνομη ρευματοκλοπή;
  • Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την διακοπή της σύνδεσης και την τιμωρία των υπευθύνων;

Φυσικά, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητούμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ενημέρωσή μας, αλλά και για την επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για την ρευματοκλοπή, που όπως φαίνεται οδήγησε σε μια πυρκαγιά, που θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών, καθιστώντας την Ελλάδα και τον Δήμο Άργους – Μυκηνών παγκόσμια περίγελο». 

 

Καρούζος – Λυκοσκούφης – Κοντός: «Κατέστρεψε το Άργος, κόντεψε να καταστρέψει και τις Μυκήνες»

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Άργους-Μυκηνών Πέτρος Καρούζος, Γιάννης Λυκοσκούφης και Νίκος Κοντός εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το πόρισμα των ειδικών για την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στην οποία σημειώνουν τα εξής:

«Σήμερα δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των ειδικών για τις αιτίες που οδήγησαν σε μερική καταστροφή τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών (Μνημείο Παγκοσμίου Πολιτισμού).

Στο πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο παραδόθηκε στα χέρια του κου Εισαγγελέα από ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, αποδίδονται ευθύνες τόσο στην κα Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο Δήμο Άργους – Μυκηνών και τον Δημήτρη Καμπόσο. Οι ευθύνες του Δημάρχου σοβαρότατες.

Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρεται ένα γυμνό καλώδιο από γεώτρηση ιδιοκτησίας του Δήμου.

Ο Δήμος τροφοδοτούσε με ρεύμα, από την ανωτέρω γεώτρηση, τις 2 καντίνες που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, τις οποίες νοίκιαζε σε ιδιώτη με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου παρά την αρνητική μας θέση και την καταψήφιση της σύμβασης από εμάς (1η  Συνεδρίαση /27-1-2020).

Οι ευθύνες του Δημάρχου και της πλειοψηφίας ήταν καθοριστικές ώστε είχαν σαν αποτέλεσμα:

  • Να υπάρξουν καταστροφές λόγω θερμότητας στο εξωτερικό τείχος όσο και στους τάφους των Βασιλέων.
  • Να παρουσιάζουν τα μνημεία εικόνα καταστροφής λόγω του μαύρου
  • Τον διασυρμό της χώρας λόγω της έλλειψης πυρασφάλειας και της προχειρότητας αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αρχαιολογικών διαχρονικών αριστουργημάτων από μέρους του Υπουργείου και του Δήμου.

Ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες εκεί όπου αναλογούν, για την μερική καταστροφή ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όσο για τους Συνδημότες μας είναι καιρός να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν πια «Ελαφρά τη καρδία» να εκλέγουν όποιον ανίκανο και επικίνδυνο παρουσιάζεται για τη θέση του Δημάρχου και της θέσης κάθε μέλους της πλειοψηφίας.

Αυτή η ενέργεια έχει σαν αποτέλεσμα στην παρούσα φάση την οριστική διάλυση του Δήμου μας και κύρια της Πόλης του Άργους η οποία απειλείται με οριστική ερημοποίηση.

Αρκετά… Καιρός να σοβαρευτούμε».