Αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε η προχθεσινή εμφάνιση στον Κυπαρισσιακό κόλπο ενός γερανοφόρου πλοίου που έκανε επί τόπου διαδρομές ανάμεσα Κυπαρισσία και Δυτικά προς Κατάκολο.
Το «Micoperi Trenta» που συνοδευόταν από ρυμουλκό είναι ένα γερανοφόρο πλοίο που μισθώνουν εταιρείες πετρελαίου για εγκατάσταση πλατφορμών εξορύξεων με δυνατότητα όμως σε μικρά βάθη ως 250μ. Ωστόσο ο Κυπαρισσιακός κόλπος έχει βάθη που φθάνουν τα 3.700 μέτρα τουλάχιστον.
Η ομάδα SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α, κινητοποιήθηκε αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκάφος και το όποιο μυστήριο μπορεί να έκρυβε η συγκεκριμένη διέλευση. Ίσως όμως λόγω της χθεσινής θαλασσοταραχής να εγκλωβίστηκε, καθώς την επόμενη μέρα δεν βρισκόταν εκεί.
Όπως αναφέρει η ομάδα SOS Κυπαρισσιακός:
«Με την χθεσινή εμφάνιση του γερανοφόρου πλοίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο εκφράστηκε άμεσα ανησυχία για ποιό λόγο έκανε επί τόπου διαδρομές ανάμεσα Κυπαρισσία και Δυτικά προς Κατάκολο. Η πρώτη σκέψη ήταν πως πρόκειται μάλλον για παροπλισμένο πλοίο ή χειρότερα, κατευθύνονταν στο οικόπεδο εξόρυξης Υ/Α ΚΑΤΑΚΟΛΟ 1, όπου βρίσκεται στην φάση έναρξης της εκμετάλλευσης.
Το επόμενο βήμα ήταν το ψάξιμο σε σχετικό ιστότοπο, όπου βρέθηκε η ταυτότητα του πλοίου (γερανοφόρο που μισθώνουν εταιρείες πετρελαίου για εγκατάσταση πλατφορμών εξορύξεων) με δυνατότητα όμως σε μικρά βάθη ως 250μ. Για τον Κυπαρισσιακό, μιλάμε για βάθη τουλάχιστον 3,700μ.
Είναι γνωστό ότι με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Κυπαρισσιακού τον 10/2019, βρίσκεται σε ισχύ η έναρξη των ερευνών της 1ης φάσης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται σεισμικές διασκοπήσεις και γεωλογικές έρευνες που δεν υπόκεινται σε ΜΠΕ. Αποδεδειγμένα υπάρχουν επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά, τις χελώνες και τα ιχθυοαποθέματα.
Ο μισθωτής (ΕΛ.ΠΕ), έχει υποχρέωση να ξεκινήσει τις εργασίες ερευνών εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, να καταρτίσει ετήσιο πρόγραμμα εργασιών, προϋπολογισμό. Το Ελληνικό Δημόσιο αν αυτά δεν εκπληρώνονται, μπορεί να λύσει την Σύμβαση χωρίς απαιτήσεις του εκμισθωτή.
Λόγοι ανωτέρας βίας όπως περιγράφονται στην σύμβαση μπορεί να καθυστερήσουν τις εργασίες έρευνας και εξορύξεων. Φυσικά και δεν έχουμε πληροφόρηση ως πολίτες είτε θεσμικά (Δημοτικά Συμβούλια πχ) εάν υπάρχουν ανάλογες γνωστοποιήσεις αναβολών μεταξύ της εταιρείας, της ΕΔΕΥ Α Ε και του υπουργείου. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ξέρει ποτέ τι συμβαίνει στα δημόσια πράγματα και οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης είναι να υπερκαλύπτει με διαδοχικά νομοσχέδια τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εν τέλει, πιστεύουμε ότι έχουμε ως πολίτες και κάτοικοι της περιοχής μας το δικαίωμα προστατέψουμε με κάθε τρόπο την φύση και τα συμφέροντα μας. Η προσέγγιση της διαδικτυακής ομάδας από 100 και πλέον άτομα χθες, είναι καλοδεχούμενη!»