ΠολιτισμόςΑρχείο

Ναύπλιο: Ξεχάστηκαν με τις λαμαρίνες οι Μυκηναϊκοί Τάφοι στην Ευαγγελίστρια

Με τις λαμαρίνες έχουν μείνει οι Αρχαίοι Μυκηναϊκοί Τάφοι που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο, αφού κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου ανάδειξής τους, για το οποίο έχει εγκριθεί ένα κονδύλι της τάξης των 100.000 ευρώ.

Το έργο «Προστασία και Ανάδειξη Μυκηναϊκών Τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου» θα συμπλήρωνε την κατασκευή του νέου κτηρίου για το συσσίτιο, το οποίο μάλιστα κινδύνεψε να μη γίνει λόγω της ύπαρξης των τάφων!

Κανείς δεν ξέρει γιατί οι εργασίες στους τάφους έχουν περιέλθει σε τέλμα και το κυριότερο αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωσή του έργου.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ευαγγελίστριας είναι ιδιαίτερα ανήσυχο με την κωλυσιεργεία που παρατηρείται και έχει απευθύνει εκκλήσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Είναι απορίας άξιο, γιατί ένα αρχαιολογικό εύρημα παραμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή την κατάσταση ενώ έχει εγκριθεί κονδύλι για την ανάδειξή του. Την ίδια στιγμή το Μπούρτζι έχει καταντήσει το …γιοφύρι της Άρτας, ενώ άλλα αρχαιολογικά μνημεία στην Αργολίδα σαπίζουν αναξιοποίητα και πέφτουν θύματα βανδαλισμών, όπως το κάστρο της Λάρισας και το ιερό της Ίσιδας στο Άργος.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με το έργο στην Ευαγγελίστρια θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν τα συμβαλλόμενα μέρη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με κίνδυνο να εκτεθούν και να οδηγηθούμε σε ένα νέο κυκεώνα καθυστερήσεων, με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες να μεταθέτουν το έργο ποιος ξέρει για πότε…

Αν οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, τότε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για παράταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των χρημάτων που έχουν δοθεί για το έργο. Άγνωστο αν έχει ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου γι’ αυτή την ολιγωρία.

Οι παρακάτω εικόνες είναι χαρακτηριστικές.

Μυκηναϊκοί Τάφοι στην Ευαγγελίστρια

 

Μυκηναϊκοί Τάφοι στην Ευαγγελίστρια

 

Μυκηναϊκοί Τάφοι στην Ευαγγελίστρια

 

Μυκηναϊκοί Τάφοι στην Ευαγγελίστρια