ΟικονομίαΑρχείο

Σωτηρία από 4 εκατομμύρια επισκέπτες (2019) από το Ηνωμένο Βασίλειο

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ για λιανικές αγορές που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, αφού παύουν να είναι κάτοικοι της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα για αγορές στην Ελλάδα και παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία για αύξηση των εσόδων στα καταστήματα λιανικής, αφού  η αγοραστική δύναμη τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% – 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη 2η θέση αεροπορικών αφίξεων το 2019 με 4 εκ. επιβάτες κατέχοντας το 11% του μεριδίου αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό. Η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται το 2019 σε περίπου 733 ευρώ, υψηλότερη κατά 30% από τη Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη, των 564 ευρώ, του συνόλου της χώρας. 

Η διαδικασία Tax Free Shopping για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται την Ελλάδα

Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να:

– διαμένουν στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία. [Προσοχή όσοι διαμένουν στη Βόρεια Ιρλανδία ή εντός της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν αφορολόγητα στην Ελλάδα (απαιτείται τεκμήριο διαμονής)],

-να πληρούν τα κριτήρια της ελάχιστης δαπάνης των €50 και

-να εξάγουν τα εμπορεύματα εκτός Ε.Ε. εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αγοράς.
Πηγή: tornosnews