ΚοινωνίαΑρχείο

Ο Ταΰγετος στα 6 βουνά της Ελλάδας που έχουν μείνει ανέπαφα από τη χάραξη δρόμων

Ο Ταΰγετος είναι μεταξύ των βουνών της χώρας που χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Άνευ Δρόμων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα πρέπει να προστατευτεί και να ανακηρυχθεί ως περιοχή που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων!

Αυτό ζητά, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Η ερώτηση που δεν ξέρουμε κατά πόσο βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους της περιοχής, απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και έχει ως εξής:

«Η οριοθέτηση των εκτεταμένων Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) και η εισαγωγή τους στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, τεκμηριωμένα συνεισφέρει θετικά στην επίτευξη τριών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ 12, 13, 15), στο πλαίσιο της 6ης εθνικής προτεραιότητας υπό τον τίτλο: «Ενίσχυση της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου ως βάση για κοινωνική ευημερία και μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km2 και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο.

Η έρευνα κατέδειξε έξι βουνά της Ελλάδας, τα οποία μέχρι σήμερα είναι αδιατάρακτα και υφίστανται λιγότερες ανθρωπογενείς πιέσεις, καθώς είναι ελεύθερα από δρόμους και άλλες τεχνητές επιφάνειες. Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλες ΠΑΔ (≥50 km2) εντοπίζονται στα Λευκά όρη της Κρήτης, την Τύμφη και το Σμόλικα της Πίνδου, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, και το όρος Σάος της Σαμοθράκης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεσμεύεται να ανακηρύξει τις 6 προαναφερόμενες ορεινές περιοχές ως περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων; Δεσμεύεται να ενσωματώσει τις ΠΑΔ ως περιοχές ελεύθερες από δρόμους τόσο στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που καλεί για 10% αυστηρή προστασία του εδάφους της ΕΕ».