Τουρισμός: Τι είναι το DMO και πώς θα βοηθήσει την Πελοπόννησο να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, υπό τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του εν λόγω τομέα, καθώς και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών ή εντεταλμένων συμβούλων από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας -με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκπροσωπείται από την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου.

Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης ενημέρωσε επί των τρεχουσών εξελίξεων και χαρακτήρισε το 2020 ως μια επιτυχημένη χρονιά, εκτιμώντας ότι “παρά τις αντιξοότητες το υπουργείο κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του”, γεγονός που -όπως δήλωσε- “οφείλεται στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία”.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι “το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολύ διαφορετικές προκλήσεις, καθώς ο εμβολιασμός και τα γρήγορα tests θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι περιορισμοί θα αρθούν, οι προορισμοί θα ανοίξουν και ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότατος τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών όσο και ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες” είπε ο υπουργός.

Ο Χ. Θεοχάρης αναφέρθηκε, κλείνοντας, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο και συγκεκριμένα στη νέα νομοθετική διάταξη για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO / Destination Management Organization):

“Μια καινοτομία που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τους συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και δίνει τη δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να οικοδομηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα προωθεί την αρμονική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση των τουριστικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών”, σημείωσε ο υπουργός.

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ενημέρωση και εκτιμήσεις για το 2021

 

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ DMOs

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου δήλωσε “ιδιαίτερα ευτυχής” για την διάκριση που απέσπασαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στην διοργάνωση World Travel Awards (WTA) 2020 ως “Κορυφαίος Φορέας Τουρισμού Παγκοσμίως”.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση του ψηφιακού τρόπου επικοινωνίας και η ενίσχυση της καινοτομίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υπουργό για την πρωτοβουλία  σύστασης των DMOs (Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού).

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΟΤ, η πρόεδρός του ανέφερε ότι ο Οργανισμός “έχει αναπτύξει ήδη στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας. Η νέα καμπάνια, που έχει προτεραιότητα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2021 και θα αντικατοπτρίζει μια Ελλάδα στη Νέα Εποχή” δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στο VisitGreece, σημείωσε, ότι “έχει ανανεωθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα παρουσιαστεί με μεγαλύτερο εύρος, εμβέλεια και καινοτόμα προσέγγιση στην προώθηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ολοκληρώνοντας εκτίμησε ότι το “κλειδί” της επιτυχίας αποτελεί το τρίπτυχο συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια.

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου επισήμανε πως το 2021 θα είναι μια απαιτητική χρονιά, για να τονίσει πως “αξιοποιώντας τις θεματικές μορφές τουρισμού, μπορούμε να εμπλουτίσουμε συνολικά το τουριστικό προϊόν και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο”. Χαρακτήρισε δε ως “χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους DMOs, μέσω των οποίων θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού οι συμμετασχόντες αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν ικανοποίηση για την δημιουργία των DMOs, μέσω των οποίων -όπως δήλωσαν- “οι Περιφέρειες θα καταφέρουν να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα”.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στο 2021 εκτιμώντας ότι το πρώτο μείζον κύμα ανάκαμψης της αγοράς τουρισμού αναμένεται να επέλθει το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, κυρίως μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute), περίοδος που -όπως είπε- “οφείλουμε ως χώρα να δράσουμε στοχευμένα, με έντονη προβολή και διαφήμιση, κυρίως μέσω του ΕΟΤ”.

Παράλληλα, όμως, μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών και των τουριστικών καταλυμάτων χειμερινών προορισμών οι οποίοι, όπως είπε, “δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2020 -μετά την εκδήλωση της covid19-, χάθηκαν και τα 2/3 της δραστηριότητάς τους λόγω του lockdown”.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικρότησε την πρωτοβουλία για τους DMOs μιας και -όπως σημείωσε- “αποτελούν απαραίτητο οργανισμό διαχείρισης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού”. Τέλος, ενημέρωσε για τις δράσεις ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα αναφορικά με τη θεματική αυτή μορφή τουρισμού.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ολοκληρώθηκε με δυο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στα πορίσματα της επιτροπής γαστρονομικού τουρισμού με εισηγήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου πρόεδρο της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και γενική γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η δεύτερη αναφερόταν στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εργου INTERREG MED PANORAMED, με εισηγήτρια την Ελια Αποστολοπούλου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ένας Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) αποτελεί τη συλλογική δομή διαχείρισης, προώθησης και αντικειμενικής πληροφόρησης για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος ενός τουριστικού προορισμού. Με άλλα λόγια, ο DMO συνεργάζεται με τη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα για τη διασφάλιση ενός επιτυχημένου και βιώσιμου τουριστικού τομέα.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (εφεξής DMO) αντανακλά την προσήλωση του εκάστοτε Δήμου ή Περιφέρειας προς τον συντονισμένο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα για τον εν λόγω προορισμό, μέσω της ικανότητας του DMO να:

  • Ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων ταξιδιωτών μέσω της παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών για διαφορετικούς τύπους επισκεπτών και εμπειριών.
  • Αξιοποιεί τις εφαρμογές του διαδικτύου (π.χ. επίσημες ιστοσελίδες προορισμών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητές συσκευές, κ.λπ.), εντείνοντας την σχέση του επισκέπτη με τον προορισμό σε όλα τα στάδια της τουριστικής εμπειρίας.
  • Ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη τουριστική ανάπτυξη και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη ‘τουριστικής συνείδησης’.
  • Ενισχύει τη συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων με τα διεθνή δίκτυα διακίνησης επισκεπτών, τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες αγορές.
  • Αναβαθμίζει την θεματολογία της τουριστικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας τα ευρύτερα οφέλη που συνεπάγεται η τουριστική ανάπτυξη για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία ενός DMO είναι η:

  • Εδραίωση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τον τοπικό τουριστικό κλάδο.
  • Διασφάλιση της βιωσιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας.
  • Διάχυση των ωφελειών της τουριστικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία.
  • Βελτίωση της απόδοσης των επιχειρήσεων που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
  • Εδραίωση μίας δυναμικής και σύγχρονης ταυτότητας για τον προορισμό.