Site icon Αρχείο anagnostis.org

“Αστέρι της Βηθλεέμ”: Εντυπωσιακά βίντεο από όλον τον κόσμο!

Η μεγάλη σύζευξη Δία και Κρόνου

Ένα σπάνιο φαινόμενο, που πολλοί ονομάζουν “Αστέρι της Βηθλεέμ” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες όσοι κοίταξαν τον ουρανό προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο και μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Οι δύο από μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Κρόνος και ο Δίας πλησίασαν ο ένας τον άλλον και φάνηκαν να συναντιούνται σε μια ουράνια εκδήλωση που οι αστρονόμοι την αποκαλούν «Μεγάλη σύζευξη».

Ο συνδυασμός των δύο πλανητών φέτος συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο , όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Το ιδιαίτερα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, πραγματοποιείται περίπου μία φορά κάθε 20 χρόνια. Αλλά η τελευταία φορά που ο Δίας και ο Κρόνος ήταν τόσο κοντά ήταν το 1623, και αυτό το πέρασμα δεν ήταν ορατό από τα περισσότερα μέρη της Γης.

Η φωτεινότητα των δύο πλανητών στον ουρανό έχει προκαλέσει συζητήσεις για το αν ήταν το «χριστουγεννιάτικο αστέρι» που η Καινή Διαθήκη περιγράφει ότι καθοδήγησε τους τρεις μάγους στο μωρό Ιησού.

Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».  Ωστόσο, ο αστρονόμος Μπίλι Τιτς, διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Dyer του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Μπρέντγουντ του Τενεσί, δήλωσε ότι μια υπέροχη σύζευξη είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για το βιβλικό φαινόμενο.

Ο Κρόνος σε πολλές περιοχές με καθαρό ουρανό φαινόταν με κιάλια ή και με γυμνό μάτι πάνω δεξιά από το Δία, ενώ ορατοί ήταν -με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο- τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από διάφορα μέρη του κόσμου που κατέγραψαν την σπάνια σύζευξη: 

Απο κινητό μέσω τηλεσκόπιου στο Κάλγκαρι του Καναδα

 

Απο τον ουρανό στο Δουβλίνο 

 

Απο το Καράτσι στο Πακιστάν

 

Απο το παρατηρητήριο στο Σισνινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ

Exit mobile version