ΚόσμοςΑρχείο

Πριν από 52 χρόνια: Όταν η Γη έγινε φεγγάρι της Σελήνης

Οι αστροναύτες της NASA από το “Apollo 8” φωτογράφισαν την άνοδο της γης τα Χριστούγεννα του 1968 – και έδωσαν στην ανθρωπότητα μια εικονογραφική εικόνα.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία που θα γινόταν μια από τις «πιο σημαντικές φωτογραφίες όλων των εποχών» δεν είχε προγραμματιστεί να τραβηχτεί. Η κάμερα και οι ταινίες που οι τρεις αστροναύτες Frank Borman, Jim Lovell και William Anders πήραν μαζί τους στην αποστολή της NASA “Apollo 8” τον Δεκέμβριο του 1968 έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη φωτογράφηση της επιφάνειας του φεγγαριού και ενός κατάλληλου τόπου προσγείωσης για αργότερα.

 

Αστροναύτες στο Απόλλων 8

 

Στην τέταρτη όμως, από τις συνολικά δέκα προγραμματισμένες περιστροφές του φεγγαριού, στις 24 Δεκεμβρίου 1968, συνέβη κάτι εντελώς απροσδόκητο: οι αστροναύτες είδαν ξαφνικά τη γη να ανατέλλει πίσω από το φεγγάρι – σαν να βλέπεις το φεγγάρι να ανεβαίνει στη γη. “Ω Θεέ μου! Κοιτάξτε τη θέα εδώ! “, φώναξε ο Άντερς στους συναδέλφους του, όπως δείχνουν τα αρχεία της Nasa. «Η γη ανεβαίνει. Αυτό είναι ωραίο! “

Ακολούθησε μια αυθόρμητη φωτογραφική συνεδρία – πρώτα με μια ασπρόμαυρη ταινία που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην κάμερα και λίγο αργότερα με μια έγχρωμη ταινία.

Σε μια συνέντευξη στο “Seattle Times”, ο αστροναύτης William Anders θυμάται ακριβώς: τραβούσα τη μια φωτογραφία μετά την άλλη σαν πολυβόλο – “click-click-click-click-click”.

Ανεβασμα στο Τουίτ

 

Ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι: “Apollo 8” έδωσε πίσω στις ΗΠΑ ελπίδα

Πράγματι αυτή η πτήση έδωσε στους Αμερικανούς κάποια ελπίδα στο τέλος μιας αιματηρής χρονιάς.Τα Χριστούγεννα, οι τρεις αστροναύτες μεταδίδουν την άποψή τους από τον διαστημικό ανιχνευτή στην τηλεόραση. Όσον αφορά τις απόψεις της επιφάνειας του φεγγαριού και της γης, ανέφεραν τις πρώτες γραμμές της ιστορικής βιβλικής δημιουργίας: “Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη …” Ήταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα με τους περισσότερους θεατές – μέχρι την εκπομπή της προσγείωσης στο φεγγάρι.

Οι αστροναύτες του “Apollo 8” ήρθαν περίπου 96 χιλιόμετρα στις σεληνιακές τροχιές τους στην επιφάνεια του δορυφόρου της γης – αλλά έπρεπε να αφήσουν τη φήμη ότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο φεγγάρι: Το έτος μετά το θεαματικό “Earthrise” – Ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin, ήταν οι πρώτοι δύο άνθρωποι που περπατούσαν στο φεγγάρι, ανταποκρινόμενοι στην φιλόδοξη υπόσχεση του Kennedy. Είναι τα δύο ονόματά τους που συνδέονται στενά με τις αποστολές «Απόλλων» μέχρι σήμερα.
Πηγή: FranfurterRundschau