Ράλλυ Ακρόπολις: Επιστρέφει από το 2021 στο WRC με προοπτική μονιμοποίησης

Κορυφαίοι οδηγοί από όλο τον κόσμο και λάτρεις των τεσσάρων τροχών ίσως βρεθούν και πάλι στην Ελλάδα, καθώς το «Ράλλυ Ακρόπολις» επιστρέφει το 2021 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτου (World Rally Championship-WRC), αρχικά ως αναπληρωματικός αγώνας, όπως έχει ανακοινωθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού στις αρχές του Οκτώβρη.

Ο διάσημος αγώνας αυτοκινήτου από το 2014 βρέθηκε εκτός WRC, και υποβαθμίστηκε σε περιφερειακό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ERC), ενώ το 2019 αποβλήθηκε και από αυτό. Τον Ιούνιο του 2020, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την έναρξη της προσπάθειας για τη διεκδίκηση και διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων αυτοκινήτου. Χθες υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του WRC, Τζόνα Σίμπελ και το 2021 ο το Ράλλυ Ακρόπολις θα επιστρέψει στο πρόγραμμα ως αναπληρωματικός αγώνας. Στο μνημόνιο προβλέπονται επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το 2022 να μονιμοποιηθεί στο πρόγραμμα, ύστερα από σχετική αξιολόγηση.

«Η συμφωνία εντάσσει το “Ράλλυ Ακρόπολις” εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Θέλω να ευχαριστήσω τους επιτελείς του WRC Promoter για την άριστη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πλάνο μας όπως και τα μέλη της Επιτροπής. Από σήμερα κιόλας ξεκινάει η προσπάθεια ώστε να διοργανώσουμε τον κορυφαίο αγώνα του θεσμού, μια προσπάθεια που απαιτεί τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του μηχανοκίνητου αθλητισμού», δήλωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Αυγενάκης.

Το «Ράλλυ των Θεών», όπως το έχουν αποκαλέσει, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1951, ενώ ένα από τα ιδρυτικά μέλη ήταν και ο παράγοντας του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης. Το 1973 συμπεριελήφθη στα παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών. Ο τελευταίος αγώνας στο πλαίσιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος είχε διεξαχθεί το 2013 και είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά σε 150 χώρες. Σύμφωνα με έρευνα, η αξία της διαφημιστικής προβολής της Ελλάδος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ. Οι χιλιάδες αγωνιζόμενοι, συνοδοί και επισκέπτες που έρχονται από το εξωτερικό έχει υπολογιστεί ότι άφηναν συνάλλαγμα που ξεπερνούσε τα 8.000.000 ευρώ.

Συνεπώς πρόκειται για μία διοργάνωση που, εκτός από το θέαμα, θα ενισχύσει σημαντικά και την οικονομία της χώρας και θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της.