ΟικονομίαΑρχείο

Οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή δεν λένε να φύγουν από το Λεωνίδιο

Αδιάθετα μένουν και σαπίζουν τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά στο Λεωνίδιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Γκιουζέλης, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου. 

Ο κ. Γκιουζέλης τοποθετήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και τις προκλήσεις και οι ευκαιρίες με τη νέα ΚΑΠ. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους ενισχύσει καθώς η εποχή είναι δύσκολη και υπάρχει κίνδυνος πολλοί από αυτούς να μη μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.

Το συσκευαστήριο υπολειτουργεί, καθώς δεν υπήρχε εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, επεσήμανε. «Έχουμε εμπόριο και χοντρεμπόριο δύο ταχυτήτων, μία που αναγκάζει τον Έλληνα παραγωγό να γίνει πωλητής και η άλλη είναι αυτή που υποχρεώνει άλλους παραγωγούς να μείνουν στις κεντρικές λαχαναγορές ή να εξάγουν τα προϊόντα τους».

«Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες όσον αφορά την αυτάρκεια, στα 40 είδη βασικής διατροφής έχουμε 93% αυτάρκεια και εμείς προσπαθούμε να την μειώσουμε, απαξιώνοντας τον αγροτικό τομέα», είπε επίσης.

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα που έχουμε αυτή την περίοδο είναι ότι αν δεν γίνει κάτι με την χρηματοδότηση, θα δυσκολευτούμε να ξαναφυτέψουμε τη γη, η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι ζήτημα το αν θα μπορέσουμε τα θρέψουμε την οικογένειά μας».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Στο Λεωνίδιο τα πορτοκαλιά, τα μανταρινιά του Φθινοπώρου γίνονται υπερώριμα, μένουν στα δέντρα και καταστρέφονται. Τα λαχανικά και κηπευτικά θερμοκηπίου μένουν αδιάθετα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, ενώ διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές».

«Δραματική είναι η κατάσταση ύστερα και από την εικόνα που έχουν από τις μεγάλες κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Π. Γκιουζέλης έθεσε το θέμα των εξαγωγών, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα τα οποία δεν είναι ελεγμένα και δεν παίρνουν πιστοποιήσεις, ενώ τα ελληνικά προϊόντα του πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μένουν στα χωράφια.

Ακούστε την τοποθέτησή του από το 1:00:00 και μετά: