Ποιος ήταν ο Χρήστος Τσακαλιάρης του οποίου ο θάνατος έχει συγκλονίσει την Επίδαυρο

Θρηνεί το Λυγουριό και η Επίδαυρος μετά το θάνατο του πρώην δημάρχου Ασκληπιείου Χρήστου Τσακαλιάρη. Με ένα φορτισμένο συναισθηματικά κείμενο, το πνευματικό του παιδί και νυν δήμαρχος Τάσος Χρόνης αποχαιρετά τον καλό του φίλο και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Ο Χρήστος Τσακαλιάρης ως δήμαρχος του πρώην Δήμου Ασκληπιείου έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του με έργα όπως η γέφυρα στον Άγιο Δημήτριο, το γήπεδο του Λυγουριού, τα 5×5 και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, η ανακύκλωση, οι μελέτες ανάπλασης στο Λυγουριό και σε άλλα χωριά και πολλά ακόμα.

Ο Χρήστος Τσακαλιάρης

Γεννήθηκε το 1965 στα Γιαννουλέϊκα και τελείωσε το Λύκειο του Λυγουριού. Το 1983 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών όπου και φοίτησε για ένα χρόνο και την επόμενη χρονιά συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1988. Έμενε μόνιμα στο Λυγουριό με τη σύζυγό του Γεωργία Τουρλούκη και τα τρία του παιδιά. 

Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τα κοινά και συμμετείχε σε πολλούς συλλόγους, φορείς και παρατάξεις

Από το 1992 μέχρι τον Απρίλιο του 2006 ήταν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννουλέïκων – Κοκκινάδας «Άγιος Γεώργιος» με αρκετά μεγάλη δραστηριότητα, ενώ με την πολύτιμη στήριξη των συμπατριωτών και συνεργατών του στο Σύλλογο οραματίστηκαν και υλοποίησαν την κατασκευή της πλατείας των Γιαννουλέϊκων με πόρους που προήλθαν από τις εκδηλώσεις και τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού.

Το 1994 συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σαρρή για τον Δήμο Ασκληπιείου και είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς.

Τη διετία 1995-1996 ήταν μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ασκληπιείου.

Από το 2000 μέχρι το 2002 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού του Δήμου Ασκληπιείου.

Από το 2000 μέχρι το 2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο. Αρκάδιος.

Το 2002 συμμετείχε στις Νομαρχιακές Εκλογές Αργολίδας με το ψηφοδέλτιο του Τάσου Σαλεσιώτη και κατέκτησε την 7η θέση με 1650 ψήφους.

Από το 2005 μέχρι το 2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ασκληπιείου.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006 εξελέγη Δήμαρχος Ασκληπιείου, μέχρι το 2010.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αργολίδας και Προεδρεύων για ένα μεγάλο διάστημα.

Μετά τη συνένωση των Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου, έθεσε υποψηφιότητα στον ενιαίο Δήμο Επιδαύρου το 2010, όπου και αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Το 2014 έθεσε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ‘’Ενεργοί Δημότες Επιδαύρου’’ και επικεφαλής τον Τάσο Χρόνη, όπου και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού, θέση στην οποία έμεινε έως το 2019.

Από το 2011 έως το 2014 ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Επιδαύρου και της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το 2014 έως σήμερα ήταν μέλος της επιτροπής παιδείας του Δήμου Επιδαύρου.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Λυγουριού

Ξεκίνησε την εκπαιδευτική του δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα από το 1990 μέχρι το 1996. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση το 1997 και δίδασκε για τρία χρόνια στο Ενιαίο Λύκειο και στο Τ.Ε.Ε. Γαλατά Τροιζηνίας. Από το 2000 μέχρι και σήμερα δίδασκε στο Ενιαίο Λύκειο Ασκληπιείου.

Άνθρωπος οξυδερκής, διορατικός και βαθιά δημοκράτης.

Με αγάπη για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο του, πάλεψε σκληρά και κατάφερε να συσταθεί ο Καλλικρατικός Δήμος Επιδαύρου τον οποίο και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις ευθύνης.

Το μεγάλο κενό που αφήνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση αλλά κυρίως στους φίλους και συγγενείς του ας γίνει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλους όσοι τον γνώρισαν.

Το Ψήφισμα του Δήμου Επιδαύρου

Ο Δήμος Επιδαύρου εκφράζει θερμά συλληπτήρια στη σύζυγο του και Αντιδήμαρχο Δήμου Επιδαύρου Γεωργία Τουρλούκη, στα παιδιά του Νίκο, Βαγγέλη και Μαριάννα, στη μητέρα του Γεωργία Τσακαλιάρη και σε όλους τους συγγενείς και φίλους του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου παρουσία του Δημάρχου Αναστασίου Χρόνη, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 19.00, ύστερα από την αγγελία θανάτου του Χρήστου Τσακαλιάρη, ο οποίος υπηρέτησε ως Δήμαρχος  επί τετραετία τον Καποδιστριακό Δήμο Ασκληπιείου και δημοτικός σύμβουλος Επιδαύρου επί 8ετία, εκτιμώντας την προσφορά του στον τόπο και ως ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

 1. Εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χρήστου Τσακαλιάρη, ιδιαίτερα δε, στην σύζυγο και στα παιδιά του
 2. Η σημαία θα κυματίζει μεσίστια σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα στις 28/12/2020 σε ένδειξη πένθους για το θάνατό του
 3. Τα Δημοτικά Καταστήματα θα κλείσουν την 28/12/2020 κατά την ώρα της εξοδίου ακολουθίας
 4. Να κατατεθεί στεφάνι στην μνήμη του εκλιπόντα
 5. Να εκφωνηθεί επικήδειος από τον Δήμαρχο Επιδαύρου κ. Αναστάσιο Χρόνη
 6. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού
 7. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Επιδαύρου και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Το αντίο από καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Λυγουριού

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του ΓΕΛ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ αποχαιρετούν με ανείπωτη θλίψη τον πρώην υποδιευθυντή και εκλεκτό συνάδελφο, βαθιά δημοκράτη,αξιαγάπητο φίλο και ακούραστο δάσκαλο, Χρήστο Τσακαλιάρη

Εκτιμώντας το ήθος, την ευγένεια ψυχής και την προσφορά του στην εκπαίδευση  ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει

 • να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συναδέλφου
 • να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του
 • να κατατεθεί χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του Συλλόγου “Μάνα”
 • να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό τύπο

Συλλυπητήρια από τους φιλόλογους

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σε συλληπητήριο μήνυμά του αναφέρει:

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από κοντά μας ο εκλεκτός Φιλόλογος, αγαπημένος φίλος και κορυφαίος άνθρωπος, ο Χρήστος Τσακαλιάρης. Ο Χρήστος Τσακαλιάρης μένει για πάντα στις καρδιές μας. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του. Η μνήμη του έστω αιωνία!»

Ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ 

Συλλυπητήρια επιστολή εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής για το θάνατο του Χρήστου Τσακαλιάρη:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό αποχαιρετούμε τον αγαπητό οικογενειάρχη, επιστήμονα και συνοδοιπόρο Χρήστο Τσακαλιάρη, πρώην Δήμαρχο Ασκληπιείου (2007-2010) και Φιλόλογο, που μ’ εντιμότητα και αξιοπρέπεια άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του!

Το ήθος, η ακεραιότητα και η εργατικότητα, καθιστούν ακόμα πιο οδυνηρή την απώλειά του.

Χρήστο φεύγεις όπως ήρθες, με το μέτωπο ψηλά και τα χέρια καθαρά ως το τέλος.

Αναπαύσου εν ειρήνη, άφησες ανεξίτηλο το κοινωνικό σου αποτύπωμα της άδολης ιδεολογικής προσφοράς.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!»

Ψήφισμα ΕΛΜΕ Αργολίδας

Η ΕΛΜΕ Αργολίδας εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την απώλεια του Χρήστου Τσακαλιάρη:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας εκφράζει τη βαθύτατη  θλίψη του για την πρόωρη απώλεια  του εκλεκτού και αγαπητού συναδέλφου Χρήστου Τσακαλιάρη.

Ο Χρήστος υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη διαδρομή του, διακρίθηκε και πρόσφερε όχι μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, την οποία υπηρέτησε ως δήμαρχος. Η απώλειά του αφήνει μεγάλο  και δυσαναπλήρωτο κενό. 

Όλοι όσοι γνωρίσαμε τον Χρήστο θα κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά μας την αγάπη και την έγνοια του για το σχολείο και τον τόπο του, το ζεστό του χαμόγελο, την προσήλωσή του στην ουσία του παιδαγωγικού έργου, που είναι η ειλικρινής και πηγαία επικοινωνία με το γνωστικό αντικείμενο και κυρίως με τους μαθητές μας. 

Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Στη μνήμη του το Δ.Σ της ΕΛΜΕ θα καταθέσει χρηματικό ποσό για  φιλανθρωπικό σκοπό».

Συλλυπητήρια από Γκιόλα

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χρήστου Τσακαλιάρη:

«Υπήρξε ένας οραματιστής Δήμαρχος, ένας δημιουργικός άνθρωπος που τόλμησε και πέτυχε πολλά.

Ο Δήμος Επιδαύρου θρηνεί την απώλεια ενός άξιου τέκνου του. Τον άνθρωπο που οραματίστηκε και υλοποίησε πρωτοποριακά σχέδια για τον δήμο του. Που επέδειξε ξεχωριστό ζήλο και δραστηριότητα για το καλό των κατοίκων της περιοχής του, αλλά δυστυχώς ο άριστος και αξιαγάπητος φιλόλογος ταξίδεψε νωρίς.

Βαθιά δημοκράτης σφράγισε με την παρουσία του και την προσφορά του ως δήμαρχος στον πρώην Δήμο Ασκληπιείου μια εποχή που οι δημότες του δύσκολα θα λησμονήσουν.

Έργα σημαντικά, παρουσία αξιοσέβαστη, λόγος ουσιαστικός. Η Επιδαυρία χάνει έναν ενεργό πολίτη, ένα ζωντανό πνεύμα και έναν ακούραστο άνθρωπο.

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Το αντίο του Θανάση Γαλάνη

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Επιδαύρου Θανάσης Γαλάνης αποχαιρετά τον Χρήστο τσακαλιάρη με τα παρακάτω λόγια:

«Φεύγουν οι άνθρωποι.
Φεύγουν από τον κόσμο.
Φεύγουν και γίνονται αναμνήσεις κάπου στο βάθος του μυαλού,
σκέψεις σκόρπιες και πρόσωπα θολά χωρίς χρώματα και αρώματα.
Φεύγουν εκεί ψηλά διακόπτοντας την προσφορά τους επί της γης από κάθε μετερίζι,
με τα σωστά και τα λάθη τους.

Ένας από αυτούς και ο Χρήστος Ν. Τσακαλιάρης που έφυγε σήμερα.

Λίγο νωρίς το φευγιό σου αλλά …
Καλή διαμονή στην αιώνια κατοικία σου.
Καλή δύναμη και κουράγιο στους δικούς σου ανθρώπους.

Εδώ τέλειωσε η ζωή,
Εδώ και η πνοή μου,
Εδώ το σώμα θα θαφτεί,
θα χαρεί η ψυχή μου
».