ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Δήμος Ερμιονίδας: Αυτό είναι το πρωτοχρονιάτικο δώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το δικό του ξεχωριστό δώρο προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο Δήμος Ερμιονίδας, εστιάζοντας στην δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται:

«Ένα μεγάλο πρωτοχρονιάτικο δώρο προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Ερμιονίδας προσφέρει απλόχερα ο Δήμος μας με τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Ο Δεκέμβριος αποτελεί ένα μήνα απολογισμού, και αυτός ο Δεκέμβριος του 2020 φέρνει για τους πολίτες μας μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Από τις 10/12/2020 ο Δήμος μας, ένας Δήμος που ενώ ανήκει στην Πελοπόννησο δεν έχει στα όριά του κανένα τμήμα του Πανεπιστημίου, ξεκινά επίσημη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Ο Δήμος μας είναι ένας από τους τρεις εταίρους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την ονομασία Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB, στην οποία συμμετέχουν το Ερευνητικό Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και  ο δικός μας  Δήμος, ο Δήμος Ερμιονίδας.

Η σύμπραξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα μίας συνεργασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες και έχει σκοπό να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στο Δήμο μας προκειμένου να μπορούμε να έχουμε υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας και επιτέλους να μιλήσουμε στους πολίτες αλλά και να τους καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της καινοτομίας.

Ζούμε πλέον – έστω και αν αυτό μας έχει επιβληθεί λόγω της επιδημίας του COVID-19 – στην ψηφιακή εποχή, μία εποχή στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε στη διαμόρφωση του κατάλληλου ψηφιακού κλίματος στην περιοχή μας, ώστε να μπορούν οι πολίτες μας να απολαύσουν τα αγαθά της τεχνολογίας. Από τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό έως και την εκπαίδευση και τη νεολαία αυτού του τόπου, η σύμπραξη αυτή θα βοηθήσει ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της τεχνολογίας, να την επικοινωνήσουμε με τους πολίτες μας, να δείξουμε εξωστρέφεια, να καλλιεργήσουμε το έδαφος για τις επόμενες γενιές. Να μπορούμε να μιλάμε με ίσους όρους, για τη δικαιοσύνη, για την πρόσβαση, για την ανάπτυξη που μπορεί να φέρει η κουλτούρα της καινοτομίας, η υιοθέτηση τεχνολογιών που κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Σκοπός της σύμπραξης είναι η οργάνωση, προβολή, ανάπτυξη και προώθηση δράσεων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την καινοτομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα και θα πραγματοποιηθεί με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των υποδομών των εταίρων, με λειτουργία χώρων διεπαφής και αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, με υλοποίηση μαθημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με οργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση κάθε ενδιαφερόμενου, με οργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με συνεργασία με κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, για την προώθηση κοινών προγραμμάτων στους παραπάνω τομείς, με σχεδίαση και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων με ιδιωτική, δημόσια ή κοινοτική ή άλλη χρηματοδότηση, και φυσικά με γνώμονα την ευημερία των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι Γριφομπότ (http://grifobot.gr) είναι ένα παιχνίδι μάθησης με την ταυτόχρονη εκμάθηση βασικών στοιχείων κώδικα.

Δημιουργήθηκε όμως και μία επιπλέον έκδοση, πέρα του κανονικού παιχνιδιού, που προσφέρει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ΚΟΥΙΖ για τους μαθητές τους ώστε να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους. Το ΓΑΒGames απευθύνεται και σε παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες και βοηθάει  αυτά και τους εκπαιδευτικούς τους στην καλύτερη λειτουργία της εξ αποστάσεως μάθησης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και με την ευχή να μπορούμε να βρισκόμαστε από κοντά θα προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες ενέργειες για τους πολίτες μας.