Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στην Αργολίδα
Στις 4 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για κορωνοϊό στα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης στην Αργολίδα.
Ήδη έχει φθάσει από χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας το ειδικό όχημα που μετέφερε τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, συνοδευόμενο από περιπολικά οχήματα της αστυνομίας, με τους εμβολιασμούς εκεί να ξεκινούν από σήμερα.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και στα άλλα νοσοκομεία.
Επίσης, από τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα κέντρα υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη φτάσει email σε όλους τους υγειονομικούς της Αργολίδας και της Πελοποννήσου για να δηλώσουν αν επιθυμούν να εμβολιαστουν για τον Covid-19. Επίσης έχουν σταλεί ειδικές λίστες στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία καταγράφονται όλοι οι υγειονομικοί είτε θέλουν είτε δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.
Ωστοσο σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ενδιαφερομένων υγειονομικών δεν είναι σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο. Εκφράζεται πάντως η πεποίθηση πως αρκετοί από αυτούς θα αλλάξουν γνώμη στην πορεία των ημερών και να προστεθούν στις λίστες.
Στην 6η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 176 εμβολιαστικα κέντρα όπου θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Αργολίδα θα γίνει στα Κέντρα Υγείας της Αργολίδας, και ειδικότερα στο Κ.Υ. Άργους, στο Κ.Υ. Ναυπλίου, στο Κ.Υ. Λυγουριού και στο Κ.Υ. Κρανιδίου
Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων
Στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:
“Ειδικότερα, αύριο , 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, «όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας».
Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.
Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες“.
Τρεις φάσεις εμβολιασμού
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:
Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:
- Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
- Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης
Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν:
- Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
- Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
- Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
- Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν:
- Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Πώς κλείνουμε ραντεβού
Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μια βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Οι τρόποι:
- Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του.
- Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού.
- Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.
Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο.
Έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας.
Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες, πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.
Ερωταταπαντήσεις
Πως ξέρουμε ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή;
Η κυκλοφορία των εμβολίων αυτών σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε σε βάρος του ελέγχου που αφορά την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και τα εμβόλια COVID-19 έχουν περάσει από μία αυστηρή διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλά στάδια και συμπεριλαμβάνει και μεγάλες κλινικές δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Οι μελέτες αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να εντοπίσουν συνήθεις ή σπανιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά ελέγχθηκαν από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές, διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς και την παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων πριν την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων. Επιπλέον, οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε συνεχή βάση, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και μετά την κυκλοφορία των εμβολίων COVID-19.
Θα παρέχουν τα εμβόλια COVID-19 μακροχρόνια προστασία;
Τα περισσότερα εμβόλια COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικά. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν τα εμβόλια παρέχουν μακροχρόνια προστασία. Επίσης δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη ή μη εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν με COVID-19. Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως είναι ενθαρρυντικό ότι τα περισσότερα άτομα που αναρρώνουν από την νόσο COVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα που τα προστατεύουν από την επαναλοίμωξη.
Τι ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να περιμένω μετά τον εμβολιασμό;
Το εμβόλιο COVID-19 δεν θα πρέπει να γίνεται σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Επίσης δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που λαμβάνεται σταθερή αντιπηκτική θεραπεία θα πρέπει επίσης να συζητήσετε με τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.
Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, που πιθανόν να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, μερικές φορές πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή πυρετός, με τις τελευταίες να είναι συχνότερες στις νεαρότερες ηλικίες. Αυτές υποχωρούν σύντομα. Δεν πρέπει να σας ανησυχούν, είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται στο εμβόλιο και δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν από το να κάνετε την 2η δόση εμβολίου στο χρονικό διάστημα που συστήνεται. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν ή ανησυχείτε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή το εμβολιαστικό κέντρο. Εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να αναφέρετε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που θεωρείτε ότι σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου COVID-19, στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων συμπληρώνοντας την Κίτρινη Κάρτα (https://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral).
Γιατί θα εξακολουθήσω να χρειάζομαι μέτρα ατομικής προστασίας μετά τον εμβολιασμό;
Είναι γεγονός ότι, το πρώτο διάστημα μετά τον εμβολιασμό τα μέτρα προστασίας, όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων θα είναι απαραίτητα. Αυτό διότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, τόσο γρηγορότερος θα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.