ΠολιτικήΑρχείο

Ανδρέας Πουλάς: Προβλήματα με την προτεραιοποίηση στον εμβολιαστικό σχεδιασμό

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την προτεραιοποίηση των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντάξει ακόμη στον εμβολιαστικό προγραμματισμό κατά του COVID-19 τους ιδιώτες γιατρούς και τους υγειονομικούς των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας, κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, Ανδρέα Πουλά.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Σε τροχιά εμβολιασμού κατά του COVID-19 εχει μπει ήδη η χώρα μας και δυστυχώς δεν λείπουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με τον σχεδιασμό της προτεραιοποίησης των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα.

Ειδικότερα, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι πρώτοι θα εμβολιάζονταν οι υγειονομικοί, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του COVID-19, στην πορεία ο προγραμματισμός αυτός «νοθεύτηκε» προκειμένου εμβολιαστούν κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη.

Επιπλέον, ενώ οι εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, καθώς και του Σωτήρη Τσιόδρα είχαν συμβολική σημασία για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του εμβολιασμού κατά του COVID-19 στους Έλληνες πολίτες, από εκεί και έπειτα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την ουσία του εμβολιαστικού προγραμματισμού.

Μάλιστα έχει δοθεί στη δημοσιότητα λίστα 46 κυβερνητικών στελεχών που έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 126 κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόσφατα αναβλήθηκαν εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να εμβολιαστούν πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει εντάξει καν στον εμβολιαστικό σχεδιασμό τους ιδιώτες γιατρούς και τους υγειονομικούς των ιδιωτικών νοσοκομείων γεγονός που θεωρείται μέγιστη παράλειψη καθώς κρίνεται απολύτως αναγκαία η εμβολιαστική θωράκιση όλου του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού, προτού βρεθούμε και πάλι ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχετε εντάξει ακόμη στον εμβολιαστικό προγραμματισμό κατά του COVID-19 τους ιδιώτες γιατρούς και τους υγειονομικούς των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας;
  2. Είναι σε γνώση σας η παραβίαση του εμβολιαστικού πρωτοκόλλου που δώσατε στη δημοσιότητα και αφορά στην προτεραιοποίηση των ατομών που θα εμβολιαστούν πρώτα;

Παρακαλείσθε προς ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε την ονομαστική λίστα των 126 κυβερνητικών στελεχών που έχετε προγραμματίσει να εμβολιαστούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2021.

Οι ερωτώντες βουλευτές: Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Γιώργος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου».