ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το φιλόδοξο σχέδιο που θα συνδέσει το Πορτοχέλι παραλιακά με το δάσος της Κορακιάς

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ένταξη για τη χρηματοδότηση διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος – Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020», με την υπ΄αρ. 201.5/2020 (ΑΔΑ: Ω7ΕΠ46Ψ844-ΥΘΠ) Απόφαση έγινε ο καθορισμός 18 επιλέξιμων Δήμων, και ο Δήμος Ερμιονίδας επιλέχθηκε ως προσωρινός δικαιούχος και έως του ποσού των 100.800,00 €. Μετά την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, το Πράσινο Ταμείο δύναται να εντάξει κατά προτεραιότητα σε μελλοντικά προγράμματα περιβαλλοντικού ισοζυγίου τη χρηματοδότηση των δράσεων υλοποίησης των υπόψη έργων.

Η πρότασή μας (αρ.πρωτ. 7461/27-10-2020) αφορά τη διεξαγωγή ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την «Ανάπλαση & Ανάδειξη της οδού Πόρτο Χελίου – Όρμου Βερβερόντας του Δ. Ερμιονίδας». Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η παρουσίαση αρχιτεκτονικών ιδεών για την ολοκληρωμένη σύνδεση του οικισμού του Πόρτο Χελίου με το δάσος της Κορακιάς, δημιουργώντας μια ενιαία κυκλική διαδρομή ποδηλατοδρόμου / πεζοδρόμου (μήκους μιας κατεύθυνσης ~8,00 χλμ.) με δραστηριότητες αναψυχής – ανάπαυσης – αθλοπαιδιών – πράσινου, που θα διασχίζει τον όρμο της Μπάλτιζας, τμήμα της λιμνοθάλασσας Πόρτο Χελίου, τον όρμο της Βερβερόντας, τον Παραθεριστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Εκπροσώπων Εργατικών και Επαγγελματικών Οργανώσεων και τον Παραθεριστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δικηγόρων μέχρι την είσοδο του δάσους της Κορακιάς.

Βερβερόντα Πορτοχέλι

 

Κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στη διασύνδεση του κέντρου του οικισμού με το βορειοδυτικό παραλιακό μέτωπο, τη φύση και την ευρύτερη περιοχή, επιλέγοντας την καλύτερη και πληρέστερη πρόταση από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη.

Επιδίωξη του Δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα που θα ικανοποιεί την επανασύνδεση του διαχωρισμένου σήμερα θαλάσσιου μετώπου του όρμου της Βερβερόντας με τον οικισμό του Πόρτο Χελίου, την ριζική αναδιοργάνωσή του, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του με τη δημιουργία ενός άρτια λειτουργικού συνόλου διαδρομών και χρήσεων αναψυχής, που θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της Τέχνης και της Επιστήμης.