ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γιάννης Μαλτέζος: Τους έπιασε όψιμα ο πόνος για την πορεία και την τύχη της Πελοπόννησος Α.Ε.

Τη λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία της «Πελοπόννησος» Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίασή του την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την κοινή πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Γόντικα, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Η διαφαινόμενη εξέλιξη είχε προκαλέσει νέα παρέμβαση του δημάρχου Άργους – Μυκηνών και προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρη Καμπόσου, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στον Δημήτρη Καμπόσο απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος μέσα από την τοποθέτησή του στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφορικά με το μέλλον της ελλειμματικής «Πελοπόννησος» Α.Ε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαλτέζος: «Ο δειγματοληπτικός έλεγχος βρήκε κατά τα έτη 2017 μέχρι τέλος του 2019, ένα σημαντικό έλλειμμα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται βέβαια και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για επιπλέον ευρήματα. Όπως και να έχει όμως εμείς η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μπορούμε να καταστούμε μέρος του προβλήματος».

«Τον έλεγχο δεν τον καναμε εμείς αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι κρατικοί φορείς», διευκρίνησε και συνέχισε: «Αν η Πελοπόννησος Α.Ε. δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα εμείς τι θα κάνουμε; Θα παραμείνουμε άπραγοι; Δεν θα προχωρούν οι εργασίες της Περιφέρειας; Θα συνδέσουμε τις τύχες της Περιφερειακής αρχής και του προγράμματος που θέλουμε να εφαρμόσουμε με τα πορίσματα του ελέγχου; Όχι βέβαια». 

Ο Γιάννης Μαλτέζος κατά την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η παρούσα μετοχική σύνθεση της υπό διάλυσης Ανώνυμης Εταιρείας.

Όπως είπε: «Η γενική συνέλευση της εταιρείας είναι 50-50. Σε μια κεφαλαιουχική εταιρεία όπως είναι η Αναπτυξιακή αυτή η μετοχική σύνθεση είναι προφανές ότι δημιουργεί δυσλειτουργίες και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων».

«Υπάρχει αδυναμία λήψης αποφάσεων, παλεύει η γενική συνέλευση να πάρει απόφαση», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για έλλειψη συνεννόησης, καθώς η ΠΕΔ έχει αιτηθεί αναβολή δύο φορές, ενώ από την άλλη ζητά να γίνει διαχειριστικός έλεγχος τη στιγμή που αυτός έχει ήδη γίνει.

Απαντώντας ουσιαστικά σε αυτά που έχει καταγγείλει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ανέφερε:

«Το έλλειμμα από μόνο του είναι λόγος να λυθεί η εταιρεία. Η ΠΕΔ πετά το μπαλάκι στην Περιφέρεια υποστηρίζοντας ότι δεν βάζει λεφτά για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο λόγος που επικαλέστηκε η ΠΕΔ είναι ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή στην “Πελοπόννησος Α.Ε.”. Από τη στιγμή που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με την “Πελοπόννησος” δεν καταλαβαίνω γιατί τους έπιασε όψιμα ο πόνος για την πορεία και την τύχη της Πελοπόννησος Α.Ε.»

Τέλος ο κ. Μαλτέζος διαβεβαίωσε πως το προσωπικό της «Πελοπόννησος Α.Ε.» θα μεταφερθεί στη νέα Αναπτυξιακή που θα δημιουργηθεί, μεταφέροντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία στη νέα εταιρεία.

«Ο νόμος δίνει μεγάλες δυνατότητες στις αναπτυξιακές, πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι έδινε μέχρι σήμερα. Η Περιφέρεια έχει απόλυτα προφανές συμφέρον να δημιουργήσει έναν αναπτυξιακό οργανισμό στον οποίο να έχει την πλειοψηφία, να μην έχει το φόβο να εμπλακεί σε νομικές και λογιστικές περιδινήσεις. Επίσης θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η μεταφορά όλου του προσωπικού της Πελοπόννησος Α.Ε. στο νέο οργανισμό, επομένως όλη η γνώση και η τεχνογνωσία θα μεταφερθούν και δεν θα αδικηθεί καννένας εργαζόμενος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μαλτέζος είπε: «Είναι δεδομένο πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει κανένα λόγο η Περιφέρεια να συνδεθεί με την “Πελοπόννησος Α.Ε. Αυτό που είπε η κυρία Νικολάκου ότι θα απωλέσουμε περιουσία κλπ., ας την απωλέσουμε. Είναι μια εταιρεία που έιναι ζημιογόνα. Ποια είναι η καθαρή της θέση; Αυτό που έχει απομείνει είναι η τεχνογνωσία των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτή. Αυτούς μπορούμε κάλλιστα να τους παρουμε και στη νέα Αναπτυξιακή».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 6:18:10 του βίντεο: