ΡεπορτάζΑρχείο

Ο Ανάβαλος στο τραπέζι

 
Το θέμα του Αναβάλου στον οποίο παρατηρούνται καθυστερήσεις
και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές στον τομέα της γεωργίας συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τόσο στην Περιφερειακή Διοίκηση Αργολίδας όσο και στην Τρίπολη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο υπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πελοπόννησο πέρασε και από την Αργολίδα και συμμετείχε σε σύσκεψη. Παρότι είχε προγραμματιστεί και επίσκεψη στον Ανάβαλο, αυτό δεν έγινε.
Για το φράγμα του Ανάβαλου στην σύσκεψη της Τρίπολης, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς μελετητικά υπήρξαν σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις, όπως η ανυπαρξία μελέτης δικτύων διανομής του νερού, για τα οποία καταβάλλεται επίπονη προσπάθεια να επιλυθούν και το έργο που θα ολοκληρωθεί να είναι λειτουργικό και αποδοτικό προς τους πολίτες.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλου για το νόμο Αργολίδας και συζητήθηκαν οι τεχνικές παράμετροι του έργου με σκοπό την προώθηση της υλοποίησης του.
Στην εισήγησή του, ο βουλευτής Γ. Ανδριανός υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που έχουν ανακύψει στην υλοποίηση του έργου του Αναβάλου στα δίκτυα διανομής σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης  και  των άλλων τομέων του έργου στο Αντλιοστάσιο  και την ολοκλήρωση των μελετών  που αφορούν τις περιοχές της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας, προκειμένου αυτό το έργο πνοής να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης της Αργολίδας και μια ουσιαστική ανάσα στους παραγωγούς.
Σχετικά με το θέμα του Αναβάλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας το χαρακτήρισε ως «γόρδιο δεσμό», που επί σαράντα χρόνια απασχολεί τον αγροτικό -και όχι μόνο- κόσμο της Αργολίδας. Όπως είπε ο κος Κοδέλας «Είχαμε επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι με ερώτησή μας στον υπουργό, αλλά και σε όλους με δελτίο τύπου, ότι είναι απαράδεκτο το 2012 ο νομός να κινδυνεύει να ξεραθεί επειδή παρουσιάστηκαν και πάλι προβλήματα με τις αντλίες. Οι διαβεβαιώσεις ότι το έργο προχωρά δεν εφησυχάζουν κανέναν, κυρίως γιατί:
Είναι φανερό ότι υπάρχουν κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών, εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερο του αναγκαίου.
Είναι επίφοβο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα του Ανάβαλου, να μην υπάρχουν πια αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους και αν ακόμη υπάρχουν, να μη μπορούν να κάνουν χρήση του νερού, αφού το κόστος της ηλεκτροδότησης των αντλιών θα εκτοξευθεί, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στην ενέργεια».
Δηλώσεις για τον Ανάβαλο έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι «Το έργο πνοής του Αναβάλου αποτελεί πλέον ένα έργο που όχι μόνο ξεκίνησε να υλοποιείται από τις αρχές του 2010, αλλά έχει και ορατό ορίζοντα πλήρους υλοποίησης. Η επέκταση του δικτύου στις περιοχές Κουτσοποδίου, Μυκηνών, Μιδέας, κ.ά., η ριζική αναβάθμιση του φράγματος και των αντλιών του, καθώς και η εξέλιξη των μελετών επέκτασής του στις περιοχές Επιδαύρου και Ερμιονίδας, δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου αυτού αιτήματος των τελευταίων δεκαετιών. Με την προοπτική της ολοκλήρωσής του, είναι ανάγκη οι τοπικές παραγωγικές δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, να ανασχεδιάσουν μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση το αγροτικό μέλλον του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αργολίδας, επιτρέπουν τη διαμόρφωση συνθηκών για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων απόλυτα ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Το έργο γίνεται. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει να αντιδράσουμε θετικά και δημιουργικά ως Κοινωνία».
Επίσης αναφορά έγινε από τον κο Κοδέλα και από τον κο Ανδριανό στο θέμα που αφορά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας είναι πολλά λόγω των συνεπειών της κρίσης αλλά και άλλων αστάθμητων παραγόντων όπως οι αλλεπάλληλες καταστροφές (χαλαζοπτώσεις κτλ).
 
 
Άλλα θέματα
 
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις συσκέψεις με τον υπουργό ήταν το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «αν επιτύχει, θα αποτελέσει πιλότο για το σύνολο της χώρας». Η χρηματοδότησή του θα είναι κατά το ήμισυ κρατική και κατά το ήμισυ από χρηματοπιστωτικό φορέα, με στόχο η ίδια συμμετοχή να είναι μηδενική. Θα έχει πενταετή διάρκεια και προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμανθεί στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ο Υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κτηνοτροφία συμφωνεί απόλυτα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές συμπράξεις καινοτομίας». 
Επίσης συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την στροφή της αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάνω στα ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας και δήλωσε ότι «στα ζητήματα αυτά θα σας βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη στο έργο μας». Χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα όσον αφορά τις επιχειρηματικές συμπράξεις, με ειδίκευση στην καινοτομία, και ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου για τη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού δημοπρατηρίων στην επικράτεια, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το οποίο ως έργο είναι ώριμο, ενώ έχει προσδιοριστεί και η χωροθέτηση του. 
Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου με την Κίνα που προβλέπει την αύξηση των συμφωνηθέντων εξαγωγών ελαιολάδου αλλά και την επέκτασή τους και στα εσπεριδοειδή, εξέλιξη που δίνει νέα ώθηση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Ο κος Τσαφτάρης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά 15 Δεκεμβρίου και επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση και της επιστροφής του ΦΠΑ για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης.