Τι θέλει ο Ράιχενμπαχ στην Πελοπόννησο
Προετοιμάζει το έδαφος ο Πέτρος Τατούλης για την επίσκεψη στην Πελοπόννησο του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Ήδη εδώ και ημέρες εκδίδονται δελτία τύπου με τα οποία προετοιμάζεται η κοινή γνώμη, ενώ εμφανείς είναι και οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα τις προάλλες έγινε σύσκεψη στην Τρίπολη για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ράιχενμπαχ, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα αποτελέσουν το δρόμο εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς «η κεντρική κυβέρνηση θα απασχολείται για πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Για να διορθώσει το face loss της χώρας θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να κάνει τεράστιες επενδύσεις και δεν έχει τη δυνατότητα. Αντίθετα οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ένα διαφορετικό προφίλ, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνέπεια, τη σταθερότητα και την προσέλκυση μικρών και ευέλικτων επενδύσεων».
Στελέχη της Task Force
Εντωμεταξύ, την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκαν στην Περιφέρεια τα στελέχη της Task Force Ζωρζέτα Λάλλη, Κώστας Κυριαζής και Φραντσέσκο Αμοντέο, μετά από πρόσκληση του Πέτρου Τατούλη. Όπως ανακοινώθηκε στόχος των αξιωματούχων συνεργατών του Χορστ Ραϊχενμπαχ, ο οποίος θα επισκεφτεί σύντομα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η άντληση γνώσης και εσωτερικής πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τους τρόπους υλοποίησης των έργων: Δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση της κας Λάλλη για την κήρυξη Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε ότι ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου κλίματος για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, «αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις, τα αυστηρά φορολογικά κίνητρα, τις σημαντικές αδειοδοτικές διευκολύνσεις και κυρίως τη μη διατάραξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Π. Τατούλης: Θέλουμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η κόντρα
Όπως δήλωσε ο κος Τατούλης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αυτή η χώρα μπορεί να σωθεί με ένα εξαιρετικά εύκολο τρόπο. Συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ένα συμπαγές σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί με εθνική συναίνεση και ευθύνη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ότι όλα τα μοντέλα εξόδου από την κρίση που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί έχουν αποτύχει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν «σχέδια παραχώρησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «το εχέγγυο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ο ανιδιοτελής και ακομμάτιστος πατριωτισμός».
Η κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την επιστολή του κου Τατούλη προς τον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, με την οποία παροτρύνει τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του “Γόρδιου” εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. Να συμβάλει με λίγα λόγια στην απελευθέρωση της Περιφερειακής Διοίκησης από τα δεσμά που επιβραδύνουν έως και ακυρώνουν την όποια δυναμική υγιούς τοπικής ανάπτυξης και διαθρωτικών αλλαγών, βυθίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά.
Ο Πέτρος Ταοτύλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ακόμα ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια «από-τη-βάση» (bottomup) προσέγγιση,η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.
Ο Κοδέλας
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας με αφορμή την συγκεκριμένη επιστολή τονίζει: «Ο κ. Τατούλης μπορεί να θεωρείται πλέον ως ένα άτυπο μέλος της “task force” στην Ελλάδα. Η επιστολή του στον Ράιχενμπαχ ζητώντας του να «απελευθερώσει» την Περιφέρεια από το Κράτος, αναγνωρίζοντάς του έτσι τον ρόλο Γκαουλάιτερ, ξεπέρασε κάθε όριο.
Ο κ. Τατούλης, εκλεγμένος Περιφερειάρχης, δεν νοιώθει καν την ανάγκη να απευθυνθεί στους Έλληνες εκλεγμένους βουλευτές, τους Υπουργούς ή τον πρωθυπουργό της χώρας του. Απευθύνεται και ζητάει να παρέμβει ο υπάλληλος – εκπρόσωπος των δανειστών μας κ. Ράιχενμπαχ για να αλλάξει το ελληνικό δίκαιο και η ελληνική δημόσια διοίκηση. Ορισμένοι άλλοι πριν από αυτόν, «φορώντας κουκούλα», εν κρυπτώ δηλαδή, έστειλαν «υπομνήματα» στην Τρόικα για τις αλλαγές που επιθυμούσαν στις εργασιακές σχέσεις και όχι μόνο. Το ότι ο κ. Τατούλης το δηλώνει επωνύμως και δημοσίως αποτελεί επίδειξη θάρρους ή θράσους;
Ίσως ο κ. Τατούλης να επιθυμεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προσαρτηθεί απευθείας στο Γερμανικό κράτος, μετατρεπόμενη σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, παράδεισο για το γερμανικό κεφάλαιο και κόλαση για τους πολίτες της Περιφέρειας. Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα καταλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, που θα καταλύει το Σύνταγμα και κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό δείχνει και η αναφορά του σε εκθέσεις Γερμανικών Ινστιτούτων τις οποίες αναπαράγει.
Ο κ. Τατούλης ως οργανικό κομμάτι του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος της χώρας δεν θα μπορούσε να αποκλίνει από την “εθνική γραμμή” της πλήρους υποτέλειας στην τρόικα. Είναι προφανές το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και στον αγώνα που δίνει εδώ και δυο χρόνια ο ελληνικός λαός για να γλιτώσει την κοινωνική καταστροφή, για πραγματική αντί της “εποπτευομένης” Δημοκρατία, για εθνική αξιοπρέπεια. Ας αρκεστεί ο κ. Τατούλης στον ρόλο του και ας σεβαστεί τουλάχιστον τις αγωνίες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει ο ελληνικός λαός».
Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
Αναφερόμενος στη δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι φιλοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να δημιουργήσει ένα ταμείο με δυνατότητα μόχλευσης ιδιωτικών πόρων για την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική φιλοσοφία τη βοήθεια προς τις υγιείς επιχειρήσεις και την αποτροπή αύξησης της ανεργίας. «Η λύση βρίσκεται στην υλοποίηση τέτοιων δομών σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιοχής».
Αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο κ. Τατούλης ενημέρωσε την Task Force ότι ο διεθνής διαγωνισμός εξελίσσεται ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς και ότι βρίσκεται στη Β΄ φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μεθοδικά και με γρήγορους ρυθμούς ξεπέρασε όλα τα προβλήματα και τις αντιστάσεις των δυνάμεων που αντιδρούν πεισματικά στην υιοθέτηση καθαρών λύσεων και, με ένα καινοτόμο μοντέλο – πιλότο για ολόκληρη τη χώρα, φιλοδοξεί να καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από παράδειγμα προς αποφυγή, παράδειγμα αειφορίας και σεβασμού του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της, που έχει εγκριθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ, για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, μερικοί εκ των οποίων όταν αποκατασταθούν θα αποτελέσουν επισκέψιμους χώρους και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Όσον αφορά την πολιτική για την ανακύκλωση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ανακύκλωσης μέχρι σήμερα και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το που πηγαίνουν τα χρήματα που δαπανώνται για αυτό το σκοπό.