ΑθλητισμόςΑρχείο

Μήνυμα ποδηλατών προς κάθε οδηγό μηχανοκίνητου

 

Φίλε οδηγέ,
ήμουνα παρών / παρούσα τη στιγμή που πέρασες τελικά ανάμεσα από τα ποδήλατα για να συνεχίσεις το δρόμο σου, εκθέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα.

Σου φάνηκε απίθανο να σε σταματούν ποδηλάτες ενώ είχες προτεραιότητα σύμφωνα με το φανάρι.
Όταν βγαίνουμε σ’ αυτή τη βόλτα μπορεί να είμαστε από μερικές δεκάδες έως και μερικές χιλιάδες ποδηλάτες κάνοντας ένα κομβόι και προσπαθώντας να το κρατήσουμε ενιαίο χωρίς κενά για την προστασία μας ακριβώς από κινούμενα οχήματα, μηχανές και αυτοκίνητα.

Περνάμε με κόκκινο όταν χρειαστεί, με διαρκή ροή ποδηλατών, με φωτάκια να αναβοσβήνουν, με ποδηλάτες να τρέχουν πάνω κάτω να προλάβουν να ”κόψουν” τους κάθετους δρόμους για να μην κοπεί η ποδηλατοπορεία στη μέση.

Για τους οδηγούς είναι μια μικρή καθυστέρηση να μας περιμένουν και για όλους τους ποδηλάτες μία βασική συνθήκη για την ασφάλεια τους, ώστε να μπορούν να ποδηλατούν σε δρόμους που έχουν φτιαχτεί μόνο για αυτοκίνητα …

Αλλά ζούμε και εμείς ”ακόμα” σ’ αυτή την πόλη και σε μαζικές Ποδηλατοπορείες μικρές ή μεγάλες, καλό είναι αυτοκίνητα και μηχανές να μπορούν να συνυπάρχουν με ποδηλάτες δίνοντας τους προτεραιότητα και δείχνοντας κατανόηση στα μέτρα που παίρνουμε, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια μας στους δρόμους.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του ΚΟΚ, δεν έχεις το δικαίωμα να διακόπτεις πομπές, ακόμα και αν ο σηματοδότης σου είναι πράσινος. Ο ΚΟΚ αναφέρεται σαφώς και δίνει τα παραδείγματα της “στρατιωτικής φάλαγγας” και των “μαθητικών στοίχων”.
Με αυτήν τη λογική, η ποδηλατοπομπή έχει προτεραιότητα και δεν μπορείς να τη διακόψεις, από τη στιγμή που η κεφαλή της έχει διασχίσει τη διασταύρωση με πράσινο.

__________________________________________________

Καλούμε τους φίλους ποδηλάτες και τις φίλες ποδηλάτισσες ανά την Ελλάδα να αναρτήσουν στο προφίλ τους το παραπάνω κείμενο με μια ποδηλατική φωτογραφία της αρεσκείας τους.

Στόχος μας ο σεβασμός των ποδηλατών από τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Επιθυμούμε την ευρεία αποδοχή και σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Καλές βόλτες να έχουμε !