Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!! (2ο μέρος)
H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!! (2ο μέρος)
Δευτέρα μεσημέρι ο Τάσος με τον μπαμπά του φτάνουν στο θεραπευτήριο, στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς.
-Καλή εβδομάδα Βασίλη , καλή χρονιά.
-Καλή χρονιά, να την αντέξουμε.
-Μπα δύσκολο το βλέπω φέτος. Το πρωί από το σπίτι μέχρι να φτάσω στην δουλειά μου γεμίζω κατάθλιψη. Λες και όλοι φοράνε τα ίδια μαύρα γυαλιά για να βλέπουνε τον κόσμο. Δεν μπορεί κάποια τεχνική θα υπάρχει για να αλλάξει η όραση μας. Σε βλέπω χαμογελάς, κάτι θα σκέφθηκες.
-Δεν μπορώ να στο εξηγήσω αλλά μόλις έφτιαξα στο μυαλό μου την ιστορία της Πέμπτης για τον «Αναγνώστη», τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας.
-Ποιες είναι αυτές;
-Να τις διαβάσεις την Πέμπτη, υπάρχουν πολλά γυαλιά με τα οποία μπορείς να δεις την πραγματικότητα που σε περιβάλλει. Υπάρχουν και τα ίδια σου τα μάτια μπορείς να τα εκπαιδεύσεις.
-η τεχνική της εναλλακτικής προσαρμογής
-Πατέρα, θα κατέβεις στο παζάρι του Άργους;
-Ναι γιεμ, τι θιές;
-Να περάσεις από το Βαγγέλη να μου πάρεις ένα μπλουζάκι Λακόστ.
-Γιεμ, πες μου πόσο κοστίζ , να το πληρώς και άσε τα λα και τα κόστ.
-Πατέρα, Λακόστ είναι η μάρκα και για σήμα έχει ένα κροκοδειλάκι , είναι πληρωμένο, δεν είχε το χρώμα που ήθελα.
Ο πατέρας πήγε στο παζάρι και δεν ξέχασε την παραγγελιά του γιού του.
-Βαγγελάκ θιέλω ένα μπλουζάκ.
-Τι μπλουζάκι (και του δείχνει τον πάγκο με εκατοντάδες μπλουζάκια).
-Ένα μπλουζάκ… ρε πως το είπε το είπε , ρε πως το είπε, ένα μπλουζάκ, α να μωρέ εκείνο με την γουστέρα στην φίρμα το έχεις;
-Αυτό που έχει παραγγείλει ο γιος σου;
-Ναι ρε παιδάκ μου , καλά που θυμήθηκ ότι έχει σήμα την γουστέρα.
Είναι μια χρονοβόρα τεχνική αλλά τελικά προωθεί την επικοινωνία και την κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους.
-η κωδικοποιημένη τεχνική
Ο γιος του Μητσάρα παρακολουθούσε μακροχρόνιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στην κυρία Βούλα, λόγω των κινητικών του προβλημάτων. Ο Μητσάρας από γεννησιμιού ήταν μικρο- παραβατικός τύπος, μικρο- κλοπές, μικρο- απατεωνιές. Ταλέντο είχε στο τραγούδι και είχε ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τα πανηγύρια που λάβαινε μέρος στην Κορινθία και στην Αχαία κυρίως. Ξαφνικά για τρεις μήνες χάνεται από το θεραπευτήριο. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση που λέμε. Καμία δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του. Εμφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα .
-Κυρά Βούλα ήρθα για το πρόγραμμα του παιδιού να συνεχίσουμε….
-Που ήσουνα ρε Μητσάρα τρείς μήνες τώρα;
-Έφαγα ένα κρύωμα κυρά Βούλα και δεν μπορούσα.
Στο μυαλό της θεραπεύτριας για μια στιγμή κυριάρχησε το δεξί ημισφαίριο, το συναίσθημα. Ήταν άρρωστος ο άνθρωπος για αυτό εξαφανίστηκε. Αλλά τάχιστα το αριστερό της λογικής πήρε την κυριαρχία με την σκέψη.
-Καλά ρε Μητσάρα τι κρύωμα ήταν αυτό που κράτησε τρεις μήνες;
-Κρύωμα με κάγγελα κυρά Βούλα , ( και της κουνά με νόημα το κεφάλι).
-Δεν καταλαβαίνω Μητσάρα τι εννοείς.
-Με μπουζουριάσανε στην στενή για τρεις μήνες , αποδοχή κλοπιμαίων!!!
Η κωδικοποιημένη τεχνική αφορά κλειστές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μπορεί να βρίσκονται από την πλευρά της εξουσίας ή της παραβατικότητας. Ή ενδέχεται εξουσιαστές και παραβάτες να αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος.
-η τεχνική της γεωμετρικής κατεύθυνσης ή αλλιώς των τριών σημείων
-Βασίλη εγώ ακολουθώ την συμβουλή του παππού μου. Δεν κάθομαι μπροστά από τράγο, πίσω από γάιδαρο και δίπλα από βλάκα. Αν δεις αυτά τα τρία σημεία σαν χάρτη και τα ορίσεις τότε αυτόματα ορίζεται το τέταρτο το οποίο είναι και το μοναδικό που πρέπει να ακολουθήσεις.
Είναι μια σοφή τεχνική που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και προάγει την αποτελεσματικότητα. Το δύσκολο είναι να προσδιορίσεις τα τρία απαγορευτικά σημεία, προϋποθέτει νου και κρίση. Αν η τεχνική αυτή εφαρμοστεί σε βουλευτικές εκλογές σε μια Κυριακή θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
-η τεχνική της μελλοντικής δικαιολογίας
Ταξιτζής πηγαίνει κούρσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Ένα ζευγάρι περιμένει το πρώτο τους παιδί, για μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου επισκέπτονται έναν φημισμένο γυναικολόγο στο Κολωνάκι. Κάπου χάνονται στην αναζήτηση της οδού και περνούν μπροστά από την πλατεία Κολωνακίου Στην άκρη της πλατείας ο οδηγός παρατηρεί δυο νεαρούς να έχουν κάτσει ανάποδα σε δυο καρέκλες, χέρια κρεμασμένα, μάτια απλανή χαζεύουν την κίνηση. Στο βλέμμα τους καταλαβαίνει ότι είναι αλλού. Έχουν «κρεμαστεί» στην γέφυρα κάποιου ποταμού και χαζεύουν τους «κύκνους» αυτοκίνητα να διαβαίνουν. Βρίσκουν το ιατρείο, ολοκληρώνουν τις εξετάσεις και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Αυτή την φορά είναι αναγκασμένος ο οδηγός να περάσει μπροστά από την πλατεία. Το φανάρι τον σταματά πάλι μπροστά στους δυο νεαρούς. Εξακολουθούν να είναι ακούνητοι στην ίδια θέση σα να μην έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δάκτυλο. Το ζωηρό βλέμμα του ταξιτζή βρίσκει μονοπάτι και γεφυρώνει με το ταξιδεμένο βλέμμα των νεαρών
-Ρε μάγκες τι περιμένετε τόσες ώρες ;( Σιωπή λίγων δευτερολέπτων.) Τι περιμένετε ρε ,τον Ανάβαλο;
– Ρε Γιώργη γιατί τους είπες για τον Ανάβαλο
-Όταν έρθει να ρίξουν νερό στα μούτρα τους να ξυπνήσουν!!!
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε παρέες για αμοιβαία πειράγματα. Αλλά έχει γίνει η βασική τεχνική της πολιτικής μελλοντολογίας. Θα υποφέρετε με μνημόνια για 100 χρόνια και μετά θα ανασάνετε!!!
– τεχνική μόνη σιγουριά η αβεβαιότητα
Ο Γιαννής μπήκε φουριόζος στο καφενείο του κυκλικού κόμβου. Τα μάτια του κατακόκκινα σαν λύκος που παρακολουθεί το θήραμα του, το μυϊκό του σύστημα σε υπερδιέγερση. Πήρε το τηλεχειριστήριο χωρίς να ρωτήσει τον καφετζή και έβαλε το κανάλι για τα νέα του χρηματιστηρίου.
-Τι έγινε ρε Γιαννή, τι έπαθες;
-Ανεβαίνουν Χαμπή, ανεβαίνουν οι μετοχές της Λαϊκής Βάσης .
-Κάτσε να σε κεράσω ένα καφέ ( και κάνει νόημα στον καφετζή).
-Όχι πάω στην τράπεζα να αγοράσω και άλλες μετοχές τώρα που είναι ευκαιρία.
-Γιαννή τα λεφτά και η γη δεν έχουν μάστρο ( αφεντικό).
Μετά από λίγες μέρες ο Γιαννής μπήκε ξανά μέσα στο καφενείο, σαν μισομαδημένη κότα που το έσκασε από την κατσαρόλα με το βραστό νερό. Οι μετοχές της Λαϊκής Βάσης πήραν την κατηφόρα.
-Ρε Χαμπή πως το είπες εκείνο για τα λεφτά;
-Τα λεφτά και η γη σου είπα δεν έχουν μάστρο;
-Κερνάς καφέ;
-Κερνάω αλλά θα κάτσεις να τον πιείς;
Η τεχνική της αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα πάνω κάτω που φέρνει η ζωή σε μια στιγμή. Συνειδητά την αγνοούμε οι περισσότεροι.
-η τεχνική της εμπιστοσύνης .
Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, μιλούσε στους άνδρες για τις νέες υποχρεώσεις τους. Κλωνοποιημένος επί τρία να ήταν κάθε αστυνομικός δεν έβγαιναν οι υπηρεσίες. Αφού ολοκλήρωσε την αναφορά του πήρε το λόγο ο Μιχάλης, γνωστός για την συνδικαλιστική του δράση.
-Κύριε διοικητά, μια χάρη, θέλω να γράψω στην ασπίδα μου ένα κεφαλαίο Λ.
-Μιχάλη, είσαι με τα καλά σου, τι είναι αυτά που λες;
-Μα ήδη νοιώθω σαν αρχαίος Σπαρτιάτης στις Θερμοπύλες με αυτά που ζητά η πολιτεία, αλλά ανησυχώ για σας.
– Γιατί ανησυχείς για μένα; ( Και πήρε το βλέμμα του αγέρωχου ηγέτη απέναντι στον στρατό του) .
-Ο Λεωνίδας όταν φώναξε το Μολών Λαβέ στον Ξέρξη έριξε μια ματιά πίσω του και είδε τριακόσιους να είναι έτοιμοι να πεθάνουν μαζί του. Εσείς πόσους θα βρείτε;
Ο διοικητής γύρισε αντανακλαστικά πίσω του και είδε το τοίχο με τα διπλώματα και τις διακρίσεις του. Ο Μιχάλης ένοιωσε πίσω του τα βλέμματα των συναδέλφων του να σχηματίζουν μια ασπίδα εμπιστοσύνης.
Η τεχνική της εμπιστοσύνης έχει ισχύ σε πραγματικούς φίλους και εφαρμόζεται από πραγματικούς ηγέτες. Είδος προς εξαφάνιση και η τεχνική και οι πραγματικοί ηγέτες, ευτυχώς υπάρχουν φίλοι ακόμα.
-η τεχνική της αποδοχής.
Στο περίπτερο του Χάρη συναντώ τον πρόσφατα συνταξιοδοτημένο δάσκαλο
Δεν προλαβαίνω να του πω τίποτα καθώς ξεφύλλιζε την εφημερίδα του.
-Βασίλη ξέρεις τι είναι η εμπειρία ; ( Δεν προλαβαίνω να απαντήσω και απαντά μόνος του.) Η εμπειρία είναι η δικαιολογία της ανημποριάς!!! Όταν σε ξεζουμίσουν και σε έχουν παροπλισμένο εκθειάζουν την εμπειρία σου για να μην δεις την ανημποριά σου. Δεν μου λες η φτώχεια γράφεται με ι ή με ει ;
-Με ει αλλά γιατί ρωτάς αφού ξέρεις.
-Όπως και να την γράψεις το ίδιο πονάει. Δεν βλέπεις εδώ πήραν μια χύτρα με δυο γκαζάκια και την έκαναν τεράστιο θέμα. Ας γεμίσουν την κατσαρόλα του κοσμάκη με φαγητό πρώτα και μετά κοιτάνε και τις άλλες.
Η τεχνικής της αποδοχής σε βοηθά να αποκτήσεις μια ρεαλιστική άποψη για την ζωή. Με αυτή την τεχνική ξεχωρίζεις την πλασματική χύτρα του φόβου που σε παραλύει από την πραγματική χύτρα της πείνας για την οποία πρέπει να βγεις στους δρόμους της διεκδίκησης.
*Οι μικρές ιστορίες οι οποίες βαφτίστηκαν τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας έχουν στηριχθεί σε πραγματικά γεγονότα καλύπτοντας όλο το ηλικιακό φάσμα από μικρά παιδιά λίγων ετών μέχρι μεγάλα «παιδιά» πολλών ετών…..