ΡεπορτάζΑρχείο

Προχειρότητες στον δρόμο Ναύπλιο –Λυγουριό

Να εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη για το έργο «Νέα Εθνική Οδός Ναυπλίου-Θεάτρου Επιδαύρου» προκειμένου να θεραπευτούν λάθη ή παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί, ώστε να καταστεί ο δρόμος λειτουργικός και ασφαλής, ζητά με ομόφωνη απόφασή του ο δήμος Επιδαύρου.
Συγκεκριμένα ο δήμος ζητά:
α) Κατασκευή κόμβων στους οικισμούς Αρκαδικό, Κοκκινάδες και Λυγουριό προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις ιδιοκτησίες εκατέρωθεν του δρόμου.
β) Παρεμβάσεις διόρθωσης αστοχιών του σημείου σύνδεσης του νέου δρόμου με τον κεντρικό δρόμο του Λυγουριού (διασταύρωση Κέντρου Υγείας) διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατασκευή λόγω στενότητας, κακής χάραξης και κακού φωτισμού.
γ) Ασφαλτόστρωση των παράδρομων του νέου δρόμου.
δ) Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων βόρεια του Κέντρου Υγείας Λυγουριού, στο Κορώνη και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
Επίσης ζητά να συνεχιστεί ο δρόμος μέχρι την Αγία Ελεούσα κάτι το οποίο για να γίνει πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Περιφέρειας για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Από την Περιφέρεια ήδη έγινε αυτοψία στα προβληματικά σημεία και επιτόπου τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν από τους αντιδημάρχους κο Εμμανουήλ και κο Κατσίγιαννη, αλλά και από δημότες.
 
Οι απαλλοτριώσεις
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη  Στυλιανίδη σε καλό δρόμο βρίκεται το θέμα των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει για την κατασκευή των οδικών τμημάτων Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη και Χάνι Μερκούρη – Κέντρο Υγείας Λυγουριού. Ο αρμόδιος υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού διαβίβασε το παρακάτω έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
«Η απαλλοτρίωση για την κατασκευή του οδικού τμήματος Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη κηρύχθηκε με την αρ. 12596 / 26-7-2006 απόφαση ΓΓ Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τη διαδικασία της Επίταξης που εγκρίθηκε με την Δ 12/9/45707/3-11-2006 απόφαση Υφυπουργού τ. ΠΕΧΩΔΕ, καταβλήθηκε από την Υπηρεσία μας στους θιγόμενους ιδιοκτήτες το ποσό των 631.355,84 ευρώ για τα επικείμενα που μόνιμα καταστρέφονται και την ετήσια ηρτημένη εσοδεία. Περαιτέρω, εκδόθηκε η αρ. 111/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου προσδιορισμού Προσωρινής Τιμής Μονάδας, βάσει της οποίας συντάχθηκε ο από 12-4-2012 Πίνακας Παρακατάθεσης, συνολικού ποσού 320.612,65 ευρώ που παρακατατέθηκε με την έκδοση του αρ. 31369/20-6-2012 γραμματίου συστάσεως Παρακαταθήκης του Ταμείου Παρ/κών και Δανείων Τρίπολης. Τέλος, εκκρεμεί η συζήτηση ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης που ορίστηκε για τις 16-10-2013.
Η απαλλοτρίωση για την κατασκευή του οδικού τμήματος Χάνι Μερκούρη – Λυγουριό κηρύχθηκε με την αρ. 16230 / 3292/ 7-4-2008 (ΦΕΚ Α.Α. & ΠΘ 169/13-5-08) απόφαση ΓΓ Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τη διαδικασία της Επίταξης που εγκρίθηκε με την Α12/0/37056/23-5-2008 απόφαση Υφυπουργού τ. ΠΕΧΩΔΕ καταβλήθηκε από την Υπηρεσία μας στους θιγόμενους ιδιοκτήτες το ποσό των 681.992.51 ευρώ για τα επικείμενα που μόνιμα καταστρέφονται και την ετήσια ηρτημένη εσοδεία. Διεξήχθη η δίκη για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου προκειμένου να συνταχθεί από την Υπηρεσία μας ο Πίνακας Παρακατάθεσης και να παρακατατεθεί η καθορισθείσα αποζημίωση στους δικαιούχους».