ΠολιτισμόςΑρχείο

Πνίγηκε στους καρναβαλιστές η Αργολίδα

 

 

Σε ξέφρενους ρυθμούς γιορτάστηκε η φετινή αποκριά σε όλο τον Νομό. Το Ναύπλιο και πάλι ήταν ο νικητής στην προσέλευση ξένων τουριστών, αλλά το Άργος αρχίζει πλέον να το απειλεί σοβαρά να του αφαιρέσει τα πρωτεία συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά πάνω από 20000 θεατές. Μπορεί βέβαια να μην “απειλείτε το Πατρινό Καρναβάλι”, ήταν όμως μια σημαντική υποθήκη για τις επόμενες Αποκριές, ώστε να προσελκυθούν τουρίστες απ την περιφέρεια και φυσικά από την Αθήνα.

 

 

Άρεσε ο καραγκιόζης στο Ναύπλιο

 

Πλημμύρισε απρόσμενα το Ναύπλιο το τριήμερο των αποκριών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι επισκέπτες να αναζητούν καταλύματα στο Τολό.

Το καρναβάλι και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, ενώ το πρωτότυπο θέμα με τον Καραγκιόζη, άρεσε. Πολύ καλή ήταν και η αλλαγή της διαδρομής της καρναβαλικής παρέλασης που πέρασε από την Σιδηράς Μεραρχίας. Τόσα χρόνια περνούσε από μη κατοικημένη περιοχή στην χαώδη οδό 25ης Μαρτίου.

Ακολουθώντας τους δρόμους Σιδηράς Μεραρχίας, Συγγρού, Μπουμπουλίνας, με κατάληξη την πλατεία Φιλελλήνων, οι καρναβαλιστές έφτασαν στην παραλία. Εκεί το βράδυ κάηκε ο Καραγκιόζης, στην θέση του Καρνάβαλου. Παρά την πρωτοτυπία προβληματίστηκαν ορισμένοι που αναρωτιόνταν τί …έφταιξε ο Καραγκιόζης για να τον παραδώσουμε στην πυρά. Τον ουρανό γέμισαν πολύχρωμα βεγγαλικά προσφορά των επαγγελματιών του Ναυπλίου.

Έντονο παλμό έδωσαν οι Stavento με την συναυλία που έδωσαν το βράδυ καθηλώνοντας τον κόσμο για πολύ ώρα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διάφορες εκδηλώσεις όπως το αποκριάτικο γλέντι και τα αερόστατα στα Λευκάκια. Επίσης, αναβίωσαν και το έθιμο της καμήλας , όπου οι κάτοικοι περιφέρουν σε όλο το χωριό το ομοίωμα μιας καμήλας και πειράζουν τους άλλους.

Κέφι στο Ναύπλιο έδωσαν και τα ντόμινο που πέρασαν από τα σοκάκια για να καταλήξουν στην πλατεία Συντάγματος.

 

 

3000 καρναβαλιστές, 22 άρματα και 20000 θεατές στο Άργος

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. Νικόλαος Στυλ. Γκαβούνος κατά το τέλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων δήλωσε τα ακόλουθα: “Εκ μέρους του Δήμου Άργους – Μυκηνών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλλαν στη μεγάλη επιτυχία των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου μας, με αποκορύφωμα την Καρναβαλική Παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους επαγγελματίες, τους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τους Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους, τις ομάδες παιδιών και ενηλίκων που συμμετείχαν στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, τις μεμονωμένες καρναβαλικές ομάδες, καθώς και τους χορηγούς. Επίσης, ευχαριστούμε τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας, την Αστυνομική Υποδιεύθυνση, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Τροχαίας Άργους, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τη Δημοτική Αστυνομία και τον πολιτικό προϊστάμενο της, το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου μας και τον προϊστάμενο του, τους εθελοντές – οδηγούς των αρμάτων της παρέλασης για την πόλη του Άργους και τον προϊστάμενο του, καθώς και τους εθελοντές πολίτες που βοήθησαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων.
Ιδιαίτερα για την Καρναβαλική παρέλαση στο Άργος αξίζει να επισημάνουμε ότι συμμετείχαν 55 πολυπληθή πληρώματα όπου συνοδεύονταν από 22 εντυπωσιακά άρματα με ευρηματικά θέματα. Η συμμετοχή των καρναβαλιστών που συμμετείχαν στην παρέλαση ξεπέρασε τα 3000 άτομα, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη μας, αφού παραβρέθηκαν χιλιάδες θεατές που έδιναν ρυθμό στις ομάδες της παρέλασης με το ζεστό τους χειροκρότημα.
Την παράσταση έκλεψε ο βασιλιάς Καρνάβαλος με την Miss ΚΡΙΣΗ να είναι στη φυλακή μαζί με τον Άκη και τη Βίκυ.
Μετά την Καρναβαλική παρέλαση, στη Λαϊκή Αγορά, πλήθος κόσμου παρακολούθησε το εντυπωσιακό θέατρο δρόμου, «Η τρέλα της ημέρας». Το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα, που μας προσέφεραν οι ξυλοπόδαροι με τα ακροβατικά, τα ζογκλερικά και την επιδεξιότητα τους, σε συνδυασμό με τα πυροτεχνήματα και τις φωτιές θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των μικρών και μεγάλων παιδιών του Δήμου μας.
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις των τελευταίων 20 ημερών με την τεράστια συμμετοχή του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής αγοράς και της οικονομικής ζωής του Δήμου μας.
Η άρτια οργάνωση, η διάθεση, το κέφι και η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών καθιστά τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις πόλο έλξης κόσμου από όλη την ευρύτερη περιοχή ενώ ιδιαίτερα η Καρναβαλική Παρέλαση του Άργους είναι πλέον θεσμός και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες πετύχαμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε όλο τον διευρυμένο Δήμο μας  με το λιγότερο δυνατό κόστος, δίνοντας μια ευχάριστη νότα στον κόσμο που υποφέρει όπως όλοι μας από τις βάρβαρες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.
Καλή Σαρακοστή!”.