Να κλείσει η χωματερή στα Δίδυμα
Να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε ασφαλείς χώρους επεξεργασίας, να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας στο Σταυρό – Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας και να αποκατασταθεί το περιβάλλον στη περιοχή είναι μερικά από τα αιτήματα που αναφέρει στην παρέμβασή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας.
Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής αναφέρει:
«Η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την ΕΕ, επιδεινώνει δραματικά τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και στο Δήμο Ερμιονίδας, Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η πολιτική αυτή, την οποία υπηρετούν και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης της περιοχής (η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου), έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα για τη ζωή των εργαζομένων – κατοίκων της περιοχής, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η τρικομματική κυβέρνηση και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης μεθοδευμένα οξύνουν το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων, με κύριο στόχο να το αξιοποιήσουν στη συνέχεια για την παράδοση της διαχείρισης σε μονοπωλιακούς ομίλους, μέσω Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, την 1η Ιουλίου του 2012, έλαβε προσχηματικά απόφαση για την παύση της λειτουργίας όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων, δημιουργώντας αδιέξοδο, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων. Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε την μεταφορά μέρους του τεράστιου όγκου απορριμμάτων από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας στο ΧΥΤΑ Φυλής, στην Αττική, έναντι πανάκριβου αντιτίμου και μεταφορικών. Έτσι, θησαυρίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, από χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Η μονάδα “προσωρινής αποθήκευσης” δεμάτων απορριμμάτων, στην περιοχή στο Σταυρό-Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας λειτουργώντας ως ανοικτή χωματερή, τα τελευταία δύο χρόνια συσσώρευσε πάνω από 42000 τόνους σε δέματα και 35000 τόνους χύδην απορρίμματα.
Όπως αποδεικνύεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, τόνοι απορριμμάτων βρίσκονται εναποτεθειμένοι στην ανοιχτή χωματερή, στη θέση Σταυρός – Κλάδεμα, χωρίς καμία υγειονομική μέριμνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δραματικοί κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Σημειώνουμε ότι στην ανοικτή αυτή χωματερή, λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και την ανύπαρκτη εποπτεία του χώρου, έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές από την ανάφλεξη των απορριμμάτων, γεγονός που μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ανεξέλεγκτη πλέον είναι η εναπόθεση τόνων απορριμμάτων στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας, θέτοντας σε αυξημένους κινδύνους τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Με ευθύνη του Δήμου Ερμιονίδας δίπλα στην κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενη “Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων” του Δήμου Κρανιδίου, (μονάδα που δεν πληροί καμία από τις απαιτούμενες επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές), έχουν αποθηκευτεί απορρίμματα σε εμπορευματοκιβώτια «Container», δημιουργώντας νέες εστίες της ήδη βαριά φορτισμένης με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα του περιβάλλοντος, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της περιοχής.
Παρά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, η κυβέρνηση οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και ο Δήμος Ερμιονίδας αρνούνται προκλητικά να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την παύση της λειτουργίας της ανοιχτής χωματερής και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι κάτοικοι της περιοχής με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διδύμων περιφρουρούν στο Σταυρό-Κλάδεμα του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας το χώρο της ανοιχτής χωματερής και απαγορεύουν την εναπόθεση νέων δεμάτων απορριμμάτων, για να προφυλάξουν στοιχειωδώς το περιβάλλον και την υγεία τους.
Τα προβλήματα των εργαζομένων κατοίκων της περιοχής έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές παροχής νερού για ύδρευση και άρδευση του Δήμου Ερμιονίδας. Το νερό ύδρευσης το οποίο τροφοδοτεί τα δημοτικά διαμερίσματα Κρανιδίου , Ερμιόνης, Κοιλάδας, Φούρνοι, Πόρτο Χέλι, Ηλιόκαστρο του Δήμου Ερμιονίδας είναι ακατάλληλο, γιατί περιέχει επικίνδυνα χημικά στοιχεία ( αυξημένη περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο κ.α.) για τη δημόσια υγεία.
Οι αποφάσεις και οι ενέργειες τόσο της τρικομματικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας της Πελοποννήσου και της τοπικής διοίκησης του Δήμου Ερμιονίδας όσο και της ΕΕ έχουν κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων του ΚΚΕ, των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.
Για την σωρεία των προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε υποβάλλει αλλεπάλληλες ερωτήσεις, αναφορές και παρεμβάσεις στα όργανα της ΕΕ (η πιο πρόσφατη είναι η από 19/11/2012 Επιστολή προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αρ. αναφοράς 1569/2012) και το Ελληνικό Κοινοβούλιο (Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αριθ. πρωτ. 6540/ 9-3-2012).
Στηρίζουμε το αίτημα και την διεκδίκηση των εργαζομένων κατοίκων της περιοχής:
- Να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε ασφαλείς χώρους επεξεργασίας, να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας στο Σταυρό – Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας και να αποκατασταθεί το περιβάλλον στη περιοχή.
- Να διαμορφωθεί αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής διοίκησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και καμία ανάμειξη ιδιωτών.
- Να εξασφαλιστεί φτηνό – υγιεινό νερό για το Δήμο Ερμιονίδας αποκλειστικά από δημόσιο φορέα με την αξιοποίηση των πηγών του Αναβάλλου και του Φράγματος Ρόρου – Τζερτζελιάς της Αργολίδας. Το νερό ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.»