ΆρθροΑρχείο

Φόβισε τον φόβο…..

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
 
Ο Θεραπευτής ακούμπησε με σιγουριά τα δυο του χέρια στα μπράτσα της μεγάλης του πολυθρόνας. Ήταν η κλασική  του στάση όταν ήθελε να ανακοινώσει ένα συμπέρασμα. Με τον κορμό του σε ελαφρά υπερέκταση σαν τεντωμένο τόξο εκτόξευσε το διαπεραστικό του βλέμμα στον πατέρα που είχε απέναντι του.
-Λοιπόν κύριε Γιώργο, δεν έχει το παιδί σας πρόβλημα με την κοινωνική του λειτουργικότητα, αλλά εσείς.
-Εγώ, μας πως, τραπεζικός υπάλληλος είμαι, όλη μέρα συναλλάσσομαι με κόσμο, ( απάντησε επιστρατεύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά του).
-Δεν εννοώ τις δικές σας  επικοινωνιακές ικανότητες αλλά τις ανασφάλειες και τις φοβίες σας, οι οποίες ουσιαστικά μεταφέρονται στο παιδί και το εγκλωβίζουν.
Η μητέρα του παιδιού, δίπλα στον πατέρα, κούνησε πάνω κάτω το κεφάλι της.  Το ειρωνικό χαμόγελο που διαγράφτηκε στα χείλη της ήταν το λεκτικό μήνυμα προς τον άντρας της
-Σου τα έλεγα εγώ!!!
Στην συνέχεια έριξε το βλέμμα της στον θεραπευτή και με την πλάγια κίνηση της κεφαλής της και με μισό χαμόγελο του μετέφερε το δεύτερο μήνυμα που ήθελε.
-Πες του κι άλλα μην το λυπάσαι!!!
Η μητέρα επιβεβαίωνε την άποψη ότι εκτός από την γλώσσα, ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο, με τον κατάλληλο τρόπο κόκκαλα τσακίζει.
-Δηλαδή να τον αφήσω να βγει μόνος του στον δρόμο; Να πάει μόνος του στην αγορά;.
-Βεβαίως σταματήστε να τον υπερπροστατεύετε. Φανταστείτε ότι το παιδί σας είναι ένα πανέμορφο άλογο. Σταθείτε λίγο πίσω να το δείτε να καλπάζει αυτόνομο και δημιουργικό καθώς στέκεται στα δικά του πόδια.
-Κι αν σπάσει τα πόδια του σε εμπόδια που δεν ξέρει να πηδά , ή σε εμπόδια που του στήνουν άλλοι στο δρόμο του;
-Να το μάθετε να σηκώνεται και να προσπαθεί. Αν δεν φας τούμπες δεν μαθαίνεις ποδήλατο. Είναι μεγάλο μάθημα ζωής να παίρνει δύναμη από την αποτυχία. Να μάθει να διαχειρίζεται το λάθος.
-Πες τα Χρυσόστομε , ( η μητέρα δεν κρατιόταν πια) και στο περίπτερο απέναντι από το σπίτι μας δεν το αφήνει να πάει.
-Θα προσπαθήσω (ο πατέρας με ένα έντονο σπασμό του λαιμού του κατάπιε τις ανασφάλειες και τους φόβους του) τουλάχιστον να είμαι από μακριά να βλέπω!!
-Είναι ικανός να βάλει και ηλεκτρονικό μηχανισμό στα παιδιά για να τα παρακολουθεί από δορυφόρο.
-Εγώ ένα σας λέω, με αυτά που γίνονται στις μέρες μας, κατά τύχη ζούμε. Σηκώθηκαν και οι δυο γονείς χαιρέτησαν και έφυγαν. Ο Θεραπευτής άφησε τον φάκελο του παιδιού πάνω στο γραφείο , θα τον τακτοποιούσε αύριο, είχε αργήσει με το τελευταίο ραντεβού. Όταν έφτασε σπίτι τα παιδιά του είχαν ξαπλώσει, δεν τα πρόλαβε ξύπνια. Η χρονική παράταση του τελευταίου ραντεβού για να καθησυχάσει τον ανασφαλή γονέα του στέρησε την δυνατότητα να καληνυχτίσει τα δικά του παιδιά.
Άνοιξε την τηλεόραση για να ακούσει το δελτίο ειδήσεων ενώ θα έτρωγε το δείπνο του.
-Τελικά είσαι εξαρτημένος να ακούς και να βλέπεις  συνέχεια κάτι (σχολίασε η γυναίκα του ενώ σέρβιρε το δείπνο).
-Τι έγινε με την συνάντηση γονέων σήμερα στο σχολείο; (Ρώτησε την γυναίκα του ενώ παρακολουθούσε το δελτίο ειδήσεων από διαδικτυακό κανάλι.)
-Έγινε ενημέρωση από τον διευθυντή του σχολείου για τα νέα προγράμματα και πιθανή εκπαιδευτική εκδρομή στην Άνδρο.
Εκείνη την στιγμή οι εικόνες στην τηλεόραση λειτούργησαν ως τέλειος προβοκάτορας. Μέσα σε μανιασμένα κύματα επιβάτες αποβιβάζονταν και επιβιβάζονταν δίνοντας μάχη μέχρι να περάσουν την μπουκαπόρτα του πλοίου.
-Ηρωική προσέγγιση του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» στην Κίμωλο. Ανύπαρκτες λιμενικές εγκαταστάσεις. Ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού μέσα στα μανιασμένα κύματα. (Ο εκφωνητής με ιδιαίτερο τόνο φωνής κεντούσε την αγωνία πάνω στις εικόνες που παρουσίαζε.)
Οι εικόνες κυριολεκτικά σου έκοβαν την ανάσα. Ο Θεραπευτής δεν πρόλαβε να σκεφτεί , οι εικόνες από το λιμάνι της Κιμώλου είχαν πλημμυρήσει το δεξί εγκεφαλικό του ημισφαίριο.
-Αποκλείεται ( είπε με ασυνήθιστα έντονη φωνή).
-Τι φωνάζεις χριστιανέ μου; Τώρα ξάπλωσαν τα παιδιά, σε ακούνε δεν τα έχει πάρει ακόμα ο ύπνος.
-Εγώ στην Άνδρο δεν υπογράφω να πάει. (Είπε με ένταση στην φωνή του.)
-Τι έπαθες και φωνάζεις  έτσι; Δεν τα έχει πάρει ακόμα ο ύπνος τα παιδιά.
Η Γυναίκα έριξε μια ματιά στο τρομοκρατημένο βλέμμα του και μια ματιά στο δελτίο ειδήσεων. Ακολούθησε την πάγια συμβουλή του ένα άσχετο ερέθισμα την ώρα του πανικού ή του φόβου μπορεί να φέρει εγκεφαλική ισορροπία.
-Να βάλω σάλτσα ή λεμόνι στα μπιφτέκια; ( Η πείνα και η γεύση λειτούργησαν κατευναστικά στον τρικυμισμένο εγκέφαλο του.)
Την άλλη μέρα ο Θεραπευτής παρατήρησε την ασυνήθιστη συμπεριφορά της κόρης του. Λιγομίλητη χωρίς τα πρωινά της αστεία και πειράγματα. Τον αποχαιρέτησε όμως με μια σφιχτή αγκαλιά χωρίς να του δώσει φιλάκι.
Έφυγε για την δουλειά του και ακολούθησε τις στερεοτυπικές κινήσεις που κάνει κάθε πρωί. Άνοιξε τις πόρτες, έφτιαξε τον καφέ του, άνοιξε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πίεσε το κουμπί έναρξης στο μικρό μαύρο ραδιοφωνάκι να ακούσει το δελτίο ειδήσεων και άδειασε τις τσέπες του από το μικροπράγματα που κουβαλούσε, κλειδιά κινητά. Στην αριστερή τσέπη του σακακιού του έπιασε ένα διπλωμένο χαρτί. Το έβγαλε έκπληκτος. Ήταν ένα χαρτί Α4 διπλωμένο πολλές φορές κατά μήκος, ένα γράμμα από την κόρη του!!! Το ακούμπησε στον φάκελο του μικρού παιδιού για το οποίο είχε την τελευταία συνάντηση χθες βράδυ με τους γονείς του. Άνοιξε το γεμάτο καρδούλες γράμμα.
-Αγαπητοί μαμά και μπαμπά, μπαμπά και μαμά. Ξέρω ότι δεν συμφωνείτε να συμμετάσχω στην εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο τον Μάιο.
ΟΜΩΣ  στο πρόγραμμα  της ευέλικτης ζώνης είχα αναφέρει ότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν διότι κάποια στιγμή θα φύγουν. Έτσι πέρα από τις φοβίες που έχουν + αυτό που ανέφερα πριν = τα παιδιά δεν ανεξαρτητοποιούνται κι αργότερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο στις πολυήμερες εκδρομές που ίσως πάρουν μέρος έχουν και αυτά φοβίες από το άγχος τον γονιών . Αυτό είναι ΑΔΙΚΟ!!!. Για να μην πέσω κι εγώ θύμα αυτών των φοβιών σας παρακαλώ, σας ικετεύω και σας εκλιπαρώ ΑΦΗΣΤΕΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ. PLEASE.
H κόρη σας.
Υ.Γ. Υπόσχομαι να σας παίρνω τηλέφωνο και να είμαι προσεκτική!
Στο μυαλό του άρχισαν πάλι να προβάλλονται εικόνες από το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Τα χέρια του ακουμπούσαν στον φάκελο του παιδιού, για το οποίο συμβούλευε τον γονέα να ξεπεράσει τις φοβίες και τις ανασφάλειες του. Είχε εντυπωσιαστεί από το γράμμα της κόρης του. Τώρα το γράμμα ενός παιδιού, της κόρης του, έκανε συμβουλευτική σε αυτόν.
-Ωραία δίνουμε συμβουλές στους άλλους για να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις ανασφάλειες του αλλά με τις δικές μας τι γίνεται; ( Μονολόγησε)
Από το μικρό ραδιοφωνάκι άκουσε ότι γίνεται διακοπή του προγράμματος για να ανακοινωθεί μια έκτακτη είδηση.
-Σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κακοποιών και αστυνομικών στην δρόμο Κορίνθου – Επιδαύρου μια σφαίρα από όπλο Καλάσνικοφ , διαγράφοντας μια απίστευτη πορεία χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο , διαπέρασε όλο το όχημα από την πίσω πλευρά και μέχρι την θέση του οδηγού. Χτύπησε θανάσιμα την εικοσιπεντάχρονη οδηγό. Η πιθανότητα σύμφωνα με τους ειδικούς της αστυνομίας για να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό είναι μια στο τρισεκατομμύριο.
Στο μυαλό του ήρθαν τα λόγια του Γιώργου του χθεσινού γονέα. Θυμήθηκε τα λόγια του.
-Κατά τύχη ζούμε….
Σταύρωσε τα χέρια του, το βλέμμα του διέγραψε μια τροχιά 180ο μοιρών, τα μάτια του συνάντησαν μια σειρά βιβλίων του αμερικάνου ψυχίατρου, Ίρβιν Γιάλομ, θυμήθηκε μια ατάκα του, την οποία ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές
-O ίδιος ο θάνατος μπορεί να σε εξαφανίσει αλλά η ιδέα του θανάτου μπορεί να σε λυτρώσει.
Ένας μεγάλος ουσιαστικός φόβος μπορεί να μας λυτρώσει από ανόητες και χαζές φοβίες και να μας αφήσει να χαρούμε τα απλά και τα καθημερινά της ζωής. Πάτησε βιαστικά τα πλήκτρα στο κινητό τηλέφωνο του.
-Το βράδυ να έχει έτοιμο το κορίτσι να της υπογράψω για την Άνδρο και για όποιο άλλο νησί θέλει……
 
*Στην δημιουργία της ιστορίας βοήθησαν πραγματικές ειδήσεις από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το γράμμα της μικρής Μαρίας… η οποία ασκώντας  επιθετική δημιουργική συμβουλευτική κέρδισε την συμμετοχή στην εκδρομή……