ΟικονομίαΑρχείο

Πώς θα βγει η Πελοπόννησος από την κρίση

Την δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή fund και τη δυνατότητα εξέλιξης σε επενδυτική πλατφόρμα, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ότι το ταμείο αυτό θα έχει σημείο αναφοράς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στόχο να προσελκύσει, ελεύθερα και με ασφάλεια, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση “Peloponnese: Open for Business” που πραγματοποίησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τον Οργανισμό Invest in Greece, ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας σε ότι αφορά την οικονομία, με βασική αρχή τη μόχλευσή της μέσω των επενδύσεων, και εξήρε την κοινωνική συναίνεση σε αυτό το σκοπό που αποτελεί ήδη πραγματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Καναδά Robert Peck στάθηκε ειδικά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τη μελέτη μετατροπής του οποίου την έχει ολοκληρώσει Καναδική εταιρεία και η οποία παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση από τον διευθυντή της εταιρείας Antulio Richetta. Ο κ. Peck σημείωσε επίσης ότι η περιφερειοποίηση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επένδυση στην καινοτομία, συνιστούν θετική εξέλιξη για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών.
Αναφερόμενος ο κος Τατούλης στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, τόνισε ότι θα έχει ως βασική αρχή επιλεξιμότητας την έξυπνη εξειδίκευση, την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί η πρώτη δομή του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, με σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών επενδύσεων.        
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνουν τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Τρίπολης, ενώ καίριες αναπτυξιακές δυνατότητες παρέχουν τα λιμάνια του Γυθείου, του Ναυπλίου, του Άστρους, του Λεωνιδίου, της Κυπαρισσίας και της Καλαμάτας, οι μαρίνες της Μονεμβασιάς και της Ερμιόνης, αλλά και τα τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια.
Όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου δήλωσε την πολιτική κατεύθυνση της Περιφέρειας για στοχευμένο θεματικό τουρισμό, όπως τον καταδυτικό, για τον οποίο προετοιμάζονται καταδυτικά, αλλά και καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα , και τον ιαματικό.