ΚόσμοςΑρχείο

Έμαθε τις Μυκήνες και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη

Τεράστια προβολή του αρχαιολογικού προορισμού των Μυκηνών γίνεται αυτές τις ημέρες από το CNN. Το γνωστό ανά την υφήλιο δίκτυο παρουσιάζει 15 αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τις Μυκήνες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Δεν μας χρειάζεστε για να σας επιστήσουμε την προσοχή ως προς τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Κολοσσαίο της Ρώμης, ωστόσο, όπως οι αρχαιολόγοι, έτσι κι εμείς “σκάβουμε” βαθιά στη λίστα με τα λιγότερα γνωστά αρχαία ερείπια». Εξηγεί ότι «αρχαία ερείπια» νοούνται μνημεία, που χρονολογικά «φτάνουν» μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ. Χ. και τα οποία είτε διατηρούνται εδώ και αιώνες είτε αποτελούν «απλώς σκιές των ένδοξων ημερών τους».
Το CNN αναφέρεται στον Ερρίκο Σλήμαν, που ανακάλυψε το «Προσωπείο του Αγαμέμνονα» το 1876. Τονίζεται ακόμα ότι «Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο», ενώ αναφέρεται ακόμα στην Πύλη των Λεόντων και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.
Επισημαίνεται ότι οι Μυκήνες είναι ένας από τους 15 πιο σημαντικούς, αν και όχι πιο γνωστούς, αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο και ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO.
Άλλες περιοχές που αναφέρονται είναι η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα,  οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας, το παλάτι του Διοκλητιανού στο Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία.