ΡεπορτάζΑρχείο

Στα …βαθιά το Πορτοχέλι

Την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο Πορτοχέλι σχεδιάζει να αδειοδοτήσει η κυβέρνηση μαζί με μια σειρά ακόμα καταδυτικών Πάρκων στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα.
 
Ουσιαστικά το Πορτοχέλι θα είναι ένας κρίκος στο δίκτυο καταδυτικών κέντρων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί για την τόνωσης του θεματικού τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες να επενδύσουν. Άλλα καταδυτικά πάρκα που σχεδιάζονται ανά την Πελοπόννησο είναι στην Πύλο και στην αρχαία Σικυώνα, κοντά στην Κόρινθο.
 
Η επιτροπή που έχει συσταθεί προχωρά μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, ώστε να θεσμοθετηθούν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων, όσο πιο σύντομα γίνεται.
Δήλωσε σχετικά για το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης : «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της».
 
Όλα αυτά γίνονται με το δεδομένο ότι  η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα με συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρονται για τη δημιουργία καταδυτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, οι καταδύσεις αναψυχής είναι σήμερα μια αρκετά διαδεδομένη και δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον, που μπορεί να συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τόσο στον τουρισμό όσο και στην αειφορία  πολλών περιοχών της χώρας.
Ο κος Μανιάτης τονίζει ακόμα: «Η αποκατάσταση της υποβρύχιας πανίδας και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προσέλκυση αυτοτελούς ρεύματος ποιοτικού καταδυτικού τουρισμού, αποτελούν βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε. Η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων.
 
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολυμορφία, ενδιαφέροντες βυθούς (υφάλους, σπήλαια, ναυάγια), καθαρότητα υδάτων και άρα μεγάλη υποβρύχια ορατότητα, έντονο διαμελισμό με πλήθος βραχονησίδων, δυνατότητα συνδυασμού με άλλα τουριστικά ενδιαφέροντα. Η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου. Oι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης «απαιτητικών» τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου, συνεπώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει την πολιτεία και όλους μας για τη βελτίωση και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών και απαραίτητων υποδομών με γνώμονα πάντα  την βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους.
 
Πιστεύουμε στη διαμόρφωση σε όλη την χώρα σχετικών Πολυμετοχικών Σχημάτων, με τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για ένα νέο αειφορικό αναπτυξιακό περιβάλλον».