Αρχείο

Ο Άνθιμος ζητά την αγιοποίηση του Καποδίστρια

Ο Αη Γιάννης

Οι Αργείοι τον αποκαλούσαν «Αη Γιάννη’ και αφιέρωσαν την εκκλησία του τιμίου προδρόμου προς τιμήν του, μεταφέροντας πιο πέρα το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής που προϋπήρχε στο σημείο εκείνο. Ο τύπος τον απεκάλεσε «Άγιο της Πολιτικής» και ο Άνθιμος έφερε την αγιοποίησή του στην Ιερά σύνοδο. Το πρώτο θαύμα το έζησε ο Καποδίστριας στα 16 του και οι Κερκυραίοι άρχισαν να πιστεύουν πως τον προστατεύει η Πλατυτέρα.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εισηγήθηκε, κατά την χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται γι’αυτές τις περιπτώσεις, μέσω της συνοδικής επιτροπής Θείας Λατρείας, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση για την αγιοκατάταξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.
Όπως αποκάλυψε σε αποκλειστικότητα το dogma.gr, η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει επί της προτάσεως του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο φάκελος θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο έχει την αρμοδιότητα αυτών των αποφάσεων. Θα πρέπει να τονιστεί πως οι Αργείοι πρώτοι απεκάλεσαν τον Ι. Καποδίστρια «Αη-Γιάννη» και έφτιαξαν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο Άργος, προς τιμή του Κυβερνήτη.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 31 Ιανουαρίου 1776. Μετά από δώδεκα ημέρες βαφτίστηκε από έναν πολύ μορφωμένο ιερέα, τον Άγγελο Γονέμη, ο οποίος ήταν και θείος του. Στα δώδεκά του είχε και τον πρώτο πνευματικό του. Στην ηλικία των δεκαέξι ετών βλέπουμε πραγματικά ένα θαύμα της Παναγίας, όταν ο Καποδίστριας έπεσε από το άλογο έξω από το μοναστήρι της Παναγίας της Πλατυτέρας. Το πόδι του έμεινε πάνω στη σέλα και ο ίδιος σύρθηκε για αρκετά μέτρα με το κεφάλι κάτω, αλλά χωρίς να πάθει απολύτως τίποτε. Από τότε λάτρεψε την Παναγία και όλοι στην Κέρκυρα θεώρησαν ότι ήταν πολύ μεγάλο θαύμα. Σπούδασε στην Πάδοβα, στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της εποχής, από όπου πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα – στην Ιατρική, στη Φιλοσοφία και στα Νομικά.