ΚόσμοςΑρχείο

Συγκριτικό τεστ: γιαούρτι Καρυάς – Greek yogurt

Συγκριτικό τεστ στο γιαούρτι της Καρυάς με το Greek yogurt που έχει ξετρελάνει του Αμερικάνους έκανε συντάκτης του περιοδικού New Yorker.
Η ρεπόρτερ Ρεμπέκα Μιντ ταξίδεψε μέχρι το ορεινό χωριό της Αργολίδας και ανακάλυψε μια μικρή βιοτεχνία που παράγει γιαούρτι. Συγκεκριμένα δοκίμασε το γιαούρτι που παράγει ο κος Θεοδόσης Μαυρόγιαννης, σχολιάζοντας, την γευστική της εμπειρία ως εξής: «Δροσερό, γλυκό, με ήπια γεύση και υφή σαν αυτή της πανακότας, που κρατάει το σχήμα της σαν ένα πολύ μαλακό ζελέ, αλλά παραμένει κρεμώδες στο στόμα».
 
Όπως τονίζει στο άρθρο της η γευσιγνώστης ρεπόρτερ, απόλαυσε το καλύτερο γιαούρτι που έχει δοκιμάσει ποτέ, συγκρίνοντάς το με το «στραγγιστό» γιαούρτι που κυκλοφορεί στην Αμερική.
 
Το περιοδικό New Yorker έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το Greek yogurt. Μάλιστα αφιέρωσε και ένα από τα ανά τον κόσμο διάσημα σκίτσα του στο ελληνικό γιαούρτι! Μάλιστα αναρωτιέται ο σκιτσογράφος στην λεζάντα: «Πως και τα πηγαίνει τόσο άσχημα η Ελλάδα; Αφού όποιος ξέρω τρώει ελληνικό γιαούρτι!»
 
Το γιαούρτι πουλιέται «τρελά» στους Αμερικάνους αποτελώντας πλέον αγαπημένη διατροφική τους συνήθεια. Μάλιστα, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εντάσσουν η μία μετά την άλλη στο δυναμικό τους σειρές προϊόντων με την επωνυμία «Greek yogurt». Επίσης και ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αμερικανική αγορά.
 
Ποιο είναι όμως το μυστικό του παραγωγού γιαουρτιού από την Καρυά; Όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα» που έκανε σχετικό αφιέρωμα «Το σημαντικότερο για να φτιάξει κανείς καλό παραδοσιακό γιαούρτι, όπως και τυρί, είναι να έχει καλές πρώτες ύλες. Εμείς κάνουμε και κάτι ακόμη· φτιάχνουμε το γιαούρτι με το μάτι και όχι με το θερμόμετρο, όπως κάνουν οι βιομηχανίες».
 
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο παραγωγικός κύκλος σταματά γύρω στον Ιούνιο και ξεκινά πάλι τον Οκτώβριο, μόλις δροσίσει ο καιρός. Αυτό ίσως κάνει την διαφορά με το γιαούρτι που τρώνε οι Αμερικάνοι, όπως επισημαίνει και η γευσιγνώστης συντάκτης του New Yorker, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι το γιαούρτι έχει και αυτό την εποχή του.