ΡεπορτάζΑρχείο

Η μονίλια “ρίχνει” τις τιμές των μανταρινιών

Έντονα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κατάρρευση των τιμών των μανταρινιών της Αργολίδας μετα την εμφάνιση της μονίλιας στα μανταρίνια καθώς τόσο οι τοπικοί παραγωγοί βιάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ώστε να προλάβουν χειρότερο κακό, όσο και μερίδα εμπόρων τρέχουν να αγοράσουν τα μανταρίνια για να εκμεταλλεύτουν την κατάσταση που επικρατεί.
 
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες μανταρινιών είναι σημαντικές, καθώς η μονίλια έκανε την εμφάνιση της μετά απο την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών.
 
Περιοχές και αγροκτήματα μανταρινιών της Αργολίδας, έχουν πληγεί απο την κηλίδα ύδατος, μια πολύ σοβαρή πάθηση, η οποία εμφανίζεται και προκαλεί ζημιά στους καρπούς μετά απο περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.
 
Η πάθηση δεν οφείλεται σε παρασιτικά αίτια αλλά είναι αποτέλεσμα της απορρόφησης νερού σε σημεία του φλοιού των καρπών που έχουν μικρορώγμες με άμεση συνέπεια την καταστροφή των ιστών του καρπού και την εκμηδένιση της εμπορικής αξίας των καρπών, μιάς και τέτοιοι καρποί είναι παντελώς ακατάλληλοι για εξαγωγή.
 
Να σημειωθεί οτι για φέτος δεν ευθύνονται οι παραγωγοί της Αργολίδας γιατί το πρόβλημα της υδαρής κυλίδας εμφανίστηκε πολύ πρίν ξεκινήσει η συγκομιδή, επομένως δεν ωφείλεται σε καθυστέρηση της συγκομιδής και δεν αφορά υπερώριμους καρπούς και κτήματα.
 
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί των καλλιεργειών που επλήγησαν απο την “κηλίδα ύδατος” μιάς και για τον ΕΛΓΑ δεν θεωρείται η μονίλια καλυπτόμενος κίνδυνος.
 
Το θέμα έφερε με έρωτηση του στη Βουλή και ο Βουλευτής του Σύριζα  Αργολίδας Δ.Κοδέλας ζητώντας απαντήσεις για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών. 
 
Ευχαριστούμε τον κ.Σπύρο Αντωνόπουλο, Πρόεδρο της Ε.Α.Σ.Α  για τις πολύτιμες πληροφορίες του.
 
ΚΩΝ/ΝΑ ΕΜΜ. ΑΡΓΕΙΤΗ