ΠολιτισμόςΑρχείο

Θεατρική παράσταση στο Νέο Σχολείο

 
Το Νέο Σχολείο συνεχίζοντας την προσπάθεια για πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής  και κάνοντας πράξη το αίτημα των καιρών για αρμονικό συνδυασμό της εκπαίδευσης με την ευρύτερη παιδεία φιλοξενεί τη θεατρική παράσταση «Οι Χαλασοχώρηδες».
 
Πρόκειται για το σατιρικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που  δραματοποίησαν επτά νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί και παρουσιάζουν με απόλυτη επιτυχία  στη θεατρική ζωή της Αθήνας.
 
Το αποτέλεσμα είναι μια πολιτική κωμωδία με θαυμαστές κοινωνικές παρατηρήσεις και έξυπνο χιούμορ. Μια  παράσταση που αναδεικνύει τον υπέροχο λόγο του Παπαδιαμάντη θίγοντας τα κακώς κείμενα μιας εποχής που δυστυχώς παρουσιάζει εξόφθαλμες αναλογίες με τη δική μας.
 
Διανύοντας την τρίτη χρονιά της θεατρικής τους παρουσίας σε μεγαλύτερο πια θέατρο στο κέντρο της Αθήνας οι Χαλασοχώρηδες μας επισκέπτονται για μία παράσταση την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 (έναρξη 21.00) στην  αίθουσα Ιανός του Νέου Σχολείου(εισιτήριο 10ε).
 
Παρακολουθώντας την παράσταση ο θεατής θα έρθει σε άμεση επαφή με το θαυμάσιο λόγο του Παπαδιαμάντη , θα γελάσει, θα προβληματιστεί , θα μάθει και θα δεχθεί ερεθίσματα για σκέψη και διάλογο.
 
Ο Παπαδιαμάντης με την διεισδυτική του ματιά, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους και να θυμηθούμε το χθες για να καταλάβουμε το σήμερα.

Την παράσταση στην Αθήνα έχουν ήδη παρακολουθήσει πολλά σχολεία: οι ΧΑΛΑΣΟΧΩΡΗΔΕΣ κέρδισαν την προσοχή και το ενδιαφέρον του δύσκολου εφηβικού κοινού αλλά και των καθηγητών τους. 
 
Κάθε φίλος του ποιοτικού θεάματος, λοιπόν , είναι ευπρόσδεκτος στη φιλόξενη θεατρική στέγη του Νέου Σχολείου επιδιώκοντας να δοθεί ένα χαμογελαστό τέλος σε μια δύσκολη χρονιά. 
 
Αξίζει όμως να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Μιλήσαμε για επτά νέους ηθοποιούς , δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε στη νεαρή πρωταγωνίστρια Αγγελική Μαρίνου η οποία κατάγεται από το Άργος και δραστηριοποιείται στο θεατρικό χώρο με ιδιαίτερη επιτυχία. Η ανάδειξη και η στήριξη παιδιών του τόπου, που αξιοποιούν το ταλέντο τους δημιουργώντας, είναι ένας πρόσθετος λόγος για την παρακολούθηση της παράστασης.
 
Λίγα λόγια για το έργο:
 
Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ‘93)
δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη»
το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες».

Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.
 Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών.
Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.
Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης.
Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες
για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν…