ΠολιτισμόςΑρχείο

Έκθεση για την Α’Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο

Μόνιμη Έκθεση της Βουλής για την Α’Εθνοσυνέλευση εγκαινιάζεται στη Νέα Επίδαυρο και εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της 192ης Επετείου της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που διοργανώνει ο Δήμος Επιδαύρου.
 
Θέμα της  Έκθεσης είναι η σύγκληση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822) και η σημασία του πολιτικού και διοικητικού της έργου, τόσο για την Επανάσταση του 1821, όσο και για το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
 
Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι η υπενθύμιση στον επισκέπτη σημαντικών ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η εξοικείωσή του με την πολιτική διάσταση της Επανάστασης –  ιδίως το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα της –  η συνειδητοποίηση της συνέχειας και της αλληλουχίας των συνταγματικών διεκδικήσεων καθ’ όλη τη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.
 
Το υλικό περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες σχεδιασμένα ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Άρειο Πάγο, και ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής.
 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην πλατεία της Ά Εθνοσυνέλευσης.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα εγκαινιάσει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στη Νέα Επίδαυρο, τη Μόνιμη Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για την Ά Εθνοσυνέλευση.