Η Διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο σε κρίσιμο σημείο
Άρθρο του Β. Σωτηρόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου
Η Διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελ/νήσου, η πλέον αρμόδια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των τμημάτων περιβάλλοντος και υδροοικονομίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, ουσιαστικά με τις παρατηρήσεις και σοβαρές επιφυλάξεις που καταγράφει στην εισήγησή της προς το Περιφ. Συμβούλιο για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελ/νήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.» είναι αρνητική για το σχεδιασμό και την κατασκευή του ανωτέρω έργου ! .
Και στις τρεις (3) διαχειριστικές ενότητες του συνόλου της Περιφέρειας υπάρχει, όπως αναλύεται, πρόχειρος σχεδιασμός με ατέλειες, ελλείψεις και προβλήματα στους τομείς χωροθέτησης, οδικών αποστάσεων, κέντρων βάρους παραγωγής αποβλήτων, κόστους συλλογής, μεταφοράς, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιθανής μεγάλης επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από επικίνδυνες ουσίες, κόστους λειτουργίας εγκαταστάσεων (ΣΜΑ) και του συνόλου λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Δ.Σ.Α.), γης υψηλής παραγωγικότητας κ.λ.π.
Ακόμη δεν τεκμηριώνεται από την τεχνική περιγραφή η επάρκεια της μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας βάσει του όγκου των διαχειριζομένων αποβλήτων.
Έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από επιστημονικούς φορείς, ειδικούς επιστήμονες, από ειδικούς συνεργάτες Δήμων, πολίτες κ.λ.π.
Μόνο ο προϊστάμενος της Δ/νσης τεχνικών έργων της περιφέρειας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των συναφών στοιχείων για την κατασκευή και την λειτουργία του έργου, έμεινε ικανοποιημένος και εισηγήθηκε θετικά προς το Περιφ. Συμβούλιο!
Η προβληματική αυτή μελέτη ψηφίστηκε με 28 ψήφους (κατά πλειοψηφία) από το Περιφ. Συμβούλιο σε μία συνεδρίαση παρωδία με την προστασία των ΜΑΤ και τους πολίτες απ’ έξω διαμαρτυρόμενους και τους δημάρχους απόντες – Τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας, πλην τριών, αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, διότι δεν έγιναν δεκτές προτάσεις τους για την διαδικασία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου -. Επίσης αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι των οικολόγων και της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου δεν ψήφισαν την Μ.Π.Ε.
Είναι αδιανόητο και απαξιωτικό για ένα Περιφ. Συμβούλιο να φθάσει στα έσχατα σημεία λειτουργίας λόγω της τακτικής του Περιφερειάρχη και των στενών συνεργατών του.
Να μην έχουμε καμία ενημέρωση για δύο χρόνια για την πορεία του σχετικού διαγωνισμού – να έχουν παραχωρηθεί όλες οι αρμοδιότητες για την χωροθέτηση – την μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων και το κόστος λειτουργίας, το οποίο θα επιβαρυνθούν τελικά οι πολίτες, στην ανάδοχο εταιρεία και συγχρόνως να διατυμπανίζουμε τον διάλογο με τον πολίτη, ότι σεβόμαστε τη γνώμη του και δεν αποφασίζουμε χωρίς τη συγκατάθεσή του, ενώ του απαγορεύουμε ακόμη και την παρουσία του στο Περιφ. Συμβούλιο !
Η τακτική αυτή υποβιβάζει τη νοημοσύνη μας δεν σέβεται τον πολίτη είναι αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Είναι πολιτικός εμπαιγμός.
Πολλά σχόλια και ερωτηματικά έχει προξενήσει η κοινή υπουργική ανακοίνωση τριών κορυφαίων υπουργών δια της οποίας εκφράζεται η ικανοποίησή τους για την πορεία του έργου και η δέσμευσή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκληρωσή του. Το θεωρούν δε «μοντέλο πρότυπο» για να το ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.
Ειλικρινά ευχόμεθα να μην διαψευσθούν.
Πριν από λίγους μήνες είχαν επισκεφθεί 4 υπουργοί την Τρίπολη και σε κοινή συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη ανακοίνωσαν την ανάδειξη του αναδόχου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού!
Εμείς οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ανησυχούμε για την τύχη αυτού του έργου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση έργων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. – είμαστε αντίθετοι σε πρόχειρους και αδιαφανείς σχεδιασμούς για μεγάλα έργα χωρίς την ενημέρωση και την συναίνεση της κοινής γνώμης.
Σε αυτή την κρίσιμη εποχή τα χρήματα τα οποία διατίθενται για το έργο είναι πολλά και ίσως δεν υπάρξουν στο μέλλον. Οι ελλείψεις όμως και οι ατέλειες όπως σημειώνονται από πολλές δημόσιες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, ειδικούς επιστήμονες κ.λ.π. στον σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων, εάν δεν βελτιωθούν και δεν προσαρμοστούν στα επίκαιρα δεδομένα της Περιφέρειας και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ίσως ακυρώσουν το έργο.
Τότε θα είναι αργά για αναζήτηση ευθυνών.
Όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητα αυτού του σημαντικού έργου, τα προβλήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση της Κυβέρνησης, σ’ αυτόν τον προεκλογικό χρόνο υπέρ του κ. Τατούλη είναι για πολλούς ακατανόητη.
Φαίνεται ότι διάφοροι κύκλοι της Ν.Δ. ανακάλυψαν με καθυστέρηση 4 ετών «ανεξάρτητο» υποψήφιο για την Περιφέρεια της Πελ/νήσου.
Δεν έχουν όμως αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις της «παρεούλας» δεν θα ευδοκιμήσουν. Το πολιτικό κόστος όμως της παράταξης ποίος θα το χρεωθεί;
Η παράταξή μας έχει σταθερές αρχές και πολιτικές οι οποίες εκφράζουν την βούληση των ψηφοφόρων της και πολλών άλλων ακόμη.
Γι’ αυτές τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, οι οποίες εκκολάπτονται, κάποιοι θα πρέπει να μας ενημερώσουν και να μας τις εξηγήσουν.