Ημερίδα για τους σεισμούς στη Νέα Κίο
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δράση που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και τους εθνικούς πόρους, και στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου : «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει», διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: «O Εγκέλαδος μεταβάλλει τη γεωμορφολογία του τόπου και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Ενημέρωση – πρόληψη».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου.
Στόχος της ημερίδας, κυρίως λόγω της επικαιρότητας, είναι να αναδειχθούν οι επιδράσεις των σεισμικών και άλλων φυσικών καταστροφών στο τοπίο και τον άνθρωπο, η διαχρονική επίδραση σεισμών και πλημμυρών στην κατοίκηση της Αργολίδας και τέλος να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση για μεθόδους πρόληψης, τρόπους αντιμετώπισης και προστασίας.
Στην ημερίδα θα υπάρξουν εισηγήσεις από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου, που συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης : «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει», από επιστήμονες Γεωλόγους και Φυσικούς και τον κ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και Πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.
Η ημερίδα απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και είναι ανοιχτή για το κοινό.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014
17:00 – 17:15
Προσέλευση – Εγγραφές
17:15 – 17:30
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση Κ.Π.Ε. Νέας Κίου,
Ελένη Πανάγου, αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
17:30 – 18:30
«Το τραγούδι της Γαίας. Οι σεισμοί και οι μύθοι τους»
Βαγγέλης Μαρκατσέλης, Γεωλόγος
Γιάννης Μπαντέκας, Drs Γεωλόγος
Παναγιώτης Ψύχας, εκπαιδευτικός ΠΕ 04
18:30 – 18:45
Διάλειμμα
18:45 – 19:45
«Προσεγγίζοντας τους σεισμούς από επιστημονική και εκπαιδευτική σκοπιά»
Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας
19:45 – 20:45
«Σεισμοί και μέτρα προστασίας»
Σεμιτέκος Δημήτριος, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου
Δαλακιάρη Αγγελική, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου
20.45 – 21:00 Ερωτήσεις, προβληματισμοί- Συζήτηση με τους συμμετέχοντες