ΟικονομίαΑρχείο

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για την αγκινάρα Ιρίων

Κατατέθηκε εχθές (13-03-2014) στο Τμήμα ΠΟΠ- ΠΓΕ – ΙΠΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Δήμο Ναυπλιέων , για λογαριασμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιρίων, ο φάκελος καταχώρησης Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) για την Αγκινάρα Ιρίων.

Η οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής της Αγκινάρας Ιρίων περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Καρνεζαιίκων ,Ιρίων και Κάντιας, που σημαίνει ότι όλοι οι καλλιεργητές εντός ζώνης, εφόσον θέλουν και τηρούν τις προδιαγραφές, θα μπορούν να κάνουν χρήση του Κοινοτικού Σήματος για τα προϊόντα Π.Γ.Ε, όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση στο Κοινοτικό Μητρώο.

Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) για την Αγκινάρα Ιρίων αναμένεται να δώσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, προνομιακή τιμολόγηση, προτίμηση από τους καταναλωτές, αύξηση και διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Είναι στο χέρι των παραγωγών πλέον να εκμεταλλευτούν και πρακτικά αυτό το πλεονέκτημα, αν και εφόσον πιστοποιηθεί και επίσημα.

Η διαδικασία καταχώρησης συνεχίζεται με την αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τα ευχάριστα…