ΡεπορτάζΑρχείο

Τρένο-εξορμήσεις με βασιλικές κλινάμαξες στο Ναύπλιο

Την αξιοποίηση δύο βασιλικών κλιναμαξών, κατασκευασμένων το 1890, προγραμματίζει η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), δρομολογώντας τες στο Ναύπλιο και στο μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Μία αναβίωση, κατά κάποιο τρόπο, του υπερπολυτελούς Orient Express, που ένωνε κάποτε την δυτική Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη, αν και οι αποστάσεις σε αυτή την περίπτωση δεν δικαιολογούν την χρησιμοποίηση κλινάμαξων, παρά μόνο για λόγους μάρκετινγκ.

Τα παλιά βαγόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και μπορούν να μετατρέψουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε πόλο έλξης τουριστών. Παράλληλα προγραμματίζεται η αξιοποίηση, μέσω προγραμματισμένων εκδρομικών δρομολογίων, διαφόρων τμημάτων του δικτύου του ΟΣΕ τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά, αφού θεωρήθηκαν ζημιογόνα για την εταιρεία.
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reporter, στελέχη της ΕΕΣΣΤΥ επισημαίνουν ότι οι παλιές υπερπολυτελείς κλινάμαξες είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν απαιτούν μεγάλο κόστος ανακατασκευής. Το μόνο έλλειμμα τους είναι το γεγονός ότι ενώ διαθέτουν κλίνες, δεν διαθέτουν μπάνια, τα οποία θα πρέπει ίσως η ΕΕΣΣΤΥ να εντάξει μέσα στα βαγόνια.