ΚοινωνίαΑρχείο

22 προσλήψεις στις φυλακές Ναυπλίου και Τίρυνθας

Σε 22 νέες προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Ναυπλίου και Τίρυνθας θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο διαγωνισμός πρόσληψης αφορά συνολικά 692 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερικούς φρουρούς στα 33 καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης 378 Σωφρονιστικών και 245 φρουρών στις φυλακές μέσω της κινητικότητας, θα ξεκινήσει η κατάρτιση της προκήρυξης για τις 692 μόνιμες θέσεις και θα σταλεί για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας.

Έξι χρόνια μετά τον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού στα σωφρονιστικά καταστήματα, τα κενά στα νέα καταστήματα κράτησης σε Νιγρίτα, Χανιά και Δράμα είναι τεράστια, ενώ μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό φρούρησης έχουν και οι φύλακες του Κορυδαλλού. Μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάφερε να εντάξει στις τάξεις του πάνω από 600 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για να ενταχθούν στους κλάδους ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα το υπουργείο να προγραμματίζει ένα νέο διαγωνισμό  προσλήψεων, τον οποίο κατά πως φαίνεται θα διενεργήσει τριμελής επιτροπή από τον ίδιο τον φορέα του υπουργείου και όχι από το ΑΣΕΠ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προληφθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν  ειδικές δοκιμασίες και εκπαίδευση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καθορισμό ορίου ηλικίας στου υποψηφίους για τον κλάδο φρούρησης σα 32 έτη και όριο αναστήματος (οι άνδρες 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,60 μ.). Απαραίτητη επίσης θεωρείται η γνώση ξένων γλωσσών και η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας.

Για την πρόσληψη απατείται επίσης οι υποψήφιοι να κατέχουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίο Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή πτυχίο Β’ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει τίτλου σπουδών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δήμων ή κοινοτήτων για μία τουλάχιστον διετία, καθώς και η μόνιμη διαμονή τους για το ίδιο χρονικό διάστημα στους νομούς όπου εδρεύουν τα καταστήματα κράτησης όπου προκηρύσσονται οι θέσεις.

Υπάρχουν σκέψεις να προστεθούν στον διαγωνισμό και «κοινωνικά κριτήρια» όπως ο χρόνος ανεργίας, η πολυτεκνία κλπ. Επιπλέον μόρια προσθέτει η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στις Ειδικές Δυνάμεις και η προϋπηρεσία ως Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας. Το ίδιο ισχύει και για την κατοχή διπλώματος μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΕΕΚ στην ειδικότητα «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», την καλή γνώση ξένων γλωσσών κ.α.

Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια υποβάλλονται  σε υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και σε αθλητικές εξετάσεις από εδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όσοι κριθούν κατάλληλοι από τις επιτροπές, καλούνται από τη Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσκομίσουν αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή ορισμένα δικαιολογητικά (αντίγραφο ποινικού μητρώου, βεβαίωση ότι δεν τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση ή υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει κώλυμα διορισμού, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, πιστοποιητικό γέννησης,  οικογενειακής κατάστασης και εγγραφής για τους άνδρες στα μητρώα αρρένων).