Αξίζουν στο Ναύπλιο τέτοιες εικόνες;
Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Ναυπλίου νομίζω πάνω κάτω τα ξέρετε. Η ατμομηχανή και τα βαγόνια του ΟΣΕ που βρίσκονται σταθμευμένα σε κεντρικό σημείο στο λιμάνι της πόλης, έχουν καταντήσει το αγαπημένο στέκι των ναρκομανών και των “καλλιτεχνών” γκράφιτι της πόλης. Η δυσοσμία από τα βαγόνια είναι πολύ έντονη και επικίνδυνη για την υγεία των περαστικών.
Οι παρακάτω φωτογραφίες (10/4/2014), είναι αμείλικτες:
Αυτά βέβαια πάνω κάτω είναι γνωστά και οι κάτοικοι της πόλης τα έχουμε συνηθίσει πλέον. Οι επισκέπτες όμως και ειδικά οι ξένοι που περνούν από το κομβικό αυτό σημείο του λιμανιού, δεν ξέρω τι εντύπωση σχηματίζουν για την όμορφη πόλη μας και πρώην πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, βλέποντας αυτές τις ντροπιαστικές εικόνες…
Ποιος έχει κάνει κατάληψη στον Σταθμό του Ναυπλίου;
Αυτό που αντικρίσαμε πρόσφατα στον Σταθμό του Άργους δεν περιμέναμε να το δούμε και στον Σταθμό του Ναυπλίου. Κι’ όμως είδαμε ένα από τα βαγόνια να έχει μετατραπεί σε σπίτι!
Ιδού:
Και βέβαια αναρωτιόμαστε:
1.) Ο ΟΣΕ το γνωρίζει αυτό;
2.) Ο εν λόγω κύριος πληρώνει ενοίκιο για τη διαμονή του σε βαγόνι ιδιοκτησίας του ΟΣΕ;
3.) Αν το βαγόνι έχει καταληφθεί παράνομα, η αστυνομία γιατί δεν πάει να τον συλλάβει;
Ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάντια του Σταθμού;
Τα βαγόνια αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως Σιδηροδρομικός Σταθμός μέχρι τα τέλη του 2010 όπου και σταμάτησαν τα τακτικά δρομολόγια από και προς την πόλη μας. Η έκταση είχε παραχωρηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου στον ΟΣΕ, για να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός, στη θέση του παλιού που αντίστοιχα είχε παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ στον Δήμο. Ο ΟΣΕ συνήθως σφυρίζει αδιάφορα όταν δεν παρεμβαίνουν οι τοπικές κοινωνίες, και το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις του Ναυπλίου και του Άργους, όπου ο Σταθμός βρίσκεται εξίσου σε τραγική κατάσταση (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ για το Άργος).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καλοδιατηρημένος σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, όπου με επίμονη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, κατορθώθηκε να μπει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύντομα θα μετατραπεί σε πρότυπο σιδηροδρομικό μουσείο και πολυχώρο αναψυχής.
Σίγουρα ο δήμος Ναυπλιέων δεν είναι άμεσα υπεύθυνος, αφού ο χώρος δεν του ανήκει. Είναι όμως έμμεσα υπεύθυνος για το φαίνεσθαι της πόλης, και οι συγκεκριμένες εικόνες δεν είναι καθόλου κολακευτικές για μια πόλη που ζει πρωτίστως από τον τουρισμό.
Διερωτόμαστε λοιπόν: Έχουν γίνει ενέργειες απ΄τον δήμο προκειμένου αυτό το μνημειακό σιδηροδρομικό υλικό που σαπίζει, να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση, σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ, και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης;
Ο Παλιός Σταθμός του Ναυπλίου:
Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στην περιοχή του παλιού σταθμού, όπου λειτουργεί ως πάρκο και χώρος αναψυχής υπό τη φροντίδα του Δήμου. Το υπαίθριο σιδηροδρομικό υλικό έχει μετατραπεί σε μέσο κακόγουστης καλλιτεχνικής εκτόνωσης, που αλλοιώνει την αισθητική και υπονομεύει την ιστορική αξία των μουσειακών συρμών.
Η Πρόταση μας:
Η γραμμή είναι δεδομένο πως μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα για τουριστικά δρομολόγια, και τα ιστορικά βαγόνια σε συνδυασμό με την ατμάμαξα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποκατασταθούν και να μετατραπούν σε ένα μικρό μουσείο, όπου θα εκθέτονται συλλεκτικά μικροαντικείμενα από την ιστορία των Πελοποννησιακών Σιδηροδρόμων, αποτελώντας έτσι πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου. Και εφόσον μελλοντικά επανέλθουν τα τακτικά δρομολόγια στην πόλη μας, να είναι έτοιμα να παραδοθούν σε άριστη κατάσταση για την επαναλειτουργία τους ως Σταθμός. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με τους απαιτούμενους όρους ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν εκ νέου βανδαλισμοί.
Σε ότι αφορά το Πάρκο προτείνουμε τη λύση που εφαρμόστηκε πρόσφατα με επιτυχία και στο Σιδηροδρομικό Πάρκο της Καλαμάτας, δηλαδή αποκατάσταση του σιδηροδρομικού υλικού, συχνότερη αστυνόμευση και παρακολούθηση του χώρου με κλειστό κύκλωμα καμερών.
Εμείς ως “Φίλοι Τρένου Αργολίδας” είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνδράμουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται, και είναι προς όφελος του Σιδηροδρόμου.
Κ.Κ.