ΡεπορτάζΑρχείο

Πλωτά παλάτια και χλιδή στο Ναύπλιο

Πλωτά παλάτια έχουν κατακλύσει το λιμάνι του Ναυπλιου, χαρίζοντάς μας μοναδικές εικόνες που θα ζήσουμε για πρώτη φορά στον τόπο μας. Υπερπολυτελή σκάφη που απευθύνονται περισσότερο σε κροίσους και βασιλιάδες, παρά σε κοινούς θνητούς, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο προσέλκυσης ξένων κυρίως επαγγελματιών του είδους, αφού το Ναύπλιο για τις επόμενες πέντε ημέρες θα αποτελέσει το επίκεντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού.

Στην πόλη μας βρίσκονται πράκτορες του εξωτερικού με σκοπό να γνωρίσουν τα πληρώματα από κοντά και να κλείσουν συμφωνίες ώστε τα σκάφη να ναυλωθούν από τουρίστες με ακριβά γούστα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Να σημειωθεί ότι η ναύλωση τέτοιων θαλαμηγών κοστίζει από μερικές χιλιάδες εώς και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Mediterranean Yacht Show ξεκινά μόλις μία ημέρα μετά τη λήξη του αντίστοιχου σόου στη Γένοβα, με αποτέλεσμα αρκετοί επισκέπτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και να επισκεφθούν το Ναύπλιο. Παράλληλα την ίδια περίοδο γίνεται και το East Med Yacht Show στον Πόρο για 15η χρονιά, μόνο που αυτό του Ναυπλίου αναμένεται να του κλέψει τη δόξα, καθώς χαρακτηρίζεται από καλύτερες συμμετοχές.
 

Στο λιμάνι παρουσιάζονται περισσότερες από 60 θαλαμηγοί μέχρι 60 μέτρα, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 12 επιβατών. Αρκετές από αυτές έχουν νοικιαστεί στο παρελθόν από αστέρες του Χόλυγουντ, από πρίγκηπες και επιχειρηματίες που πραγματοποίησαν κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Στην πόλη του Ναυπλίου βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου που ασχολούνται με την ενοικίαση τέτοιων θαλαμηγών, όπως οι Camper & Nicholsons, Edmiston & Company, Fraser Yachts, Yachting Partners International, Merle Wood & Associates, Northrop & Johnson, Dahm International, Luxury Charter Group και πολλές άλλες που έχουν γραφεία και στις πέντε ηπείρους.

Επίσης θα συμμετέχει και ο γνωστός σεφ Έκτορας Μποτρίνι, που θα είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού μαγειρικής στον οποίο θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι σεφ.
 

Τόσο ο δήμος όσο και οι υπόλοιποι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση αυτή , αφού στόχος είναι να γίνει θεσμός. Το Mediterranean Yacht Show διοργανώνεται από τον δήμο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλασσίου Τουρισμού, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν λίγες εβδομάδες είχε έρθει για τον σκοπό αυτό στο Ναύπλιο ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η διοργάνωση αυτή είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το Ναύπλιο, ενώ την συνδέει με τα πολύ σημαντικά έργα που προγραμματίζονται στο λιμάνι για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπως η δημιουργία μαρίνας ελλιμενισμού 270 σκαφών και οι εργασίες εκβάθυνσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κρουαζιεροπλοίων.

Στο Ναύπλιο θα βρίσκεται μεταξύ άλλων και η πολυτελής θαλαμηγός «Aqua». Πρόκειται για την θαλαμηγό που επιλέγει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές της διακοπές η πριγκίπισσα του Μαρόκο, Λάλα Σάλμα και η οποία είναι 40 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα.
 

Επίσης στο λιμάνι έχει καταπλεύσει και η «Alexandra», ένα 50μετρο σκαρί που έχει κατασκευαστεί στο ιταλικό ναυπηγείο Βenetti. Διαθέτει συνολικά τέσσερα καταστρώματα, με κοινά χαρακτηριστικά την πολυτέλεια και την άνεση. Για τη ναυπήγησή του χρειάστηκαν συνολικά 24 μήνες εντατικής εργασίας ώστε να προκύψει ένα σκάφος που να πληρεί την υψηλή ποιότητα κατασκευής του ναυπηγείου και τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών. Αυτό το σκάφος είχε νοικιαστεί μαζί με τη θαλαμηγό Dragon και άλλα δύο μικρότερα σκάφη από την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ, που ταξίδεψαν σε Αιγαίο και Ιόνιο. Δεν θα λείψει βέβαια ούτε η «Pollux» που είχε νοικιαστεί από την Μόνικα Μπελούτσι όταν είχε κάνει κρουαζιέρα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Να σημειωθεί ότι το yachting είναι το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό μέρος του θαλάσσιου τουρισμού, γιατί απευθύνεται σε τουρίστες πολύ υψηλού κοινωνικού και εισοδηματικού επιπέδου, καθώς και σε ανθρώπους που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμοι, οι οποίοι δημιουργούν τεράστια διαφήμιση και τουριστικό ρεύμα για την Ελλάδα. Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει εξαιρετικά το Ναύπλιο ως τουριστική πόλη που είναι, άλλωστε και από μόνο του ως γεγονός αποτελεί τεράστια διαφήμιση για την πόλη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα.
Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα