ΟικονομίαΑρχείο

Ελέγχουν για τιμολόγια υποψήφιους, blogs, sites και εφημερίδες

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν οι καταχωρήσεις υποψηφίων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τις τελευταίες ημέρες σαρώνονται blogs, sites, εφημερίδες και κάθε ηλεκτρονικό και έντυπο μέσον και καταγράφονται οι πολιτικές διαφημίσεις που έχουν γίνει, ώστε να ελεγχθούν στη συνέχεια αφενός φορολογικές παραβάσεις, και αφετέρου αν τηρείται η νομιμότητα από τους υποψήφιους σχετικά με τις εκλογικές τους δαπάνες.
Ελεγκτικοί μηχανισμοί – όπως αναφέρουν πληροφορίες – εδώ και μέρες λαμβάνουν στιγμιότυπα από blogs και sites (αποτυπώνουν την οθόνη το περιεχόμενο του Blog όπως εμφανίζεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή), στα οποία φιλοξενούνται διαφημιστικά banner υποψηφίων, ώστε να είναι καταγεγραμμένα πριν αφαιρεθούν και να γίνει απρόσκοπτα ο έλεγχος. Κατόπιν θα αναζητηθούν οι ιδιοκτήτες των blogs και sites καθώς και οι υποψήφιοι που διαφημίζονται για να γίνουν οι διασταυρώσεις.
 
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μετά τις καταγγελίες για την μη νόμιμη έκδοση παραστατικών από επιχειρήσεις «μαϊμού», όπως παραδείγματος χάρη διάφορα blogspot, που είχαν ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα κάνουν Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου.
Στην σχετική ανακοίνωση – καταγγελία των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου, που υπογράφεται από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου (Σ.Ι.Ε.Π.Τ.) αναφέρεται:
«Αξιότιμοι υποψήφιοι,
Ως γνωστό σε κάθε προεκλογική περίοδο παρατηρείται το φαινόμενο επιτήδειων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους. Σε πολλές περιπτώσεις όπως έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν τα Μέσα αυτά ξεφυτρώνουν κατά την προεκλογική περίοδο και εξαφανίζονται με την λήξη των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις αυτές που δεν έχουν καμία σχέση με την τακτική, αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση προκαλούν οικονομική αστάθεια στις τοπικές κοινωνίες, ζημιώνοντας επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που τις υπηρετούν εδώ και χρόνια.
Ως Περιφερειακές Ενώσεις του Τύπου συνιστάμε σε κάθε υποψήφιο να στηρίξει τα έγκριτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως και τις έγκριτες εφημερίδες της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.
Για την διαφύλαξη των έγκριτων Μέσων από τέτοιου είδους φαινόμενα οι Ενώσεις μας θα αναγκαστούν να προβούν σε έρευνα και καταγγελία για την μη νόμιμη έκδοση παραστατικών από επιχειρήσεις «μαϊμού», όπως παραδείγματος χάρη διάφορα blogspot και άλλα, κατ’ εντολή των έγκριτων μελών μας.
Τέλος, θεωρούμε ότι ο κάθε υποψήφιος καταβάλει τον έντιμο προεκλογικό του αγώνα, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, χωρίς φυσικά να εμπλέκεται σε παρατυπίες ή παράνομες πράξεις, όπως αυτή της διακίνησης μαύρου χρήματος.
Επιθυμούμε σε αυτό το σημείο να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία, με έναν καλό και έντιμο αγώνα»
 
Το θέμα με τις παράνομες ιστοσελίδες και Blogs που διαφημίζουν υποψηφίους έχει απασχολήσει έντονα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), της οποίας είναι μέλος η έντυπη έκδοση του «Αναγνώστη Πελοποννήσου». Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της ΕΙΕΤ, αναφέρεται:
«Το πρωί της Παρασκευής 25-4-2014 μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με την ειδική συνεργάτιδα του Γεν. Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης, κ. Μαρία Ξενιτίδου, με την οποία συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. και τους προέδρους των άλλων Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου, όπου συζητήθηκαν κοινά θέματα και προβλήματα των Ενώσεων (αθέμιτος ανταγωνισμός από διαδικτυακές ιστοσελίδες και blog, ίδρυση Ομοσπονδίας, επαναφορά δημοσίευσης Ισολογισμών στις εφημερίδες κλπ.). Μεταξύ των τριών Ενώσεων (Ε.Ι.Ε.Τ., Σ.Η.Π.Ε., Σ.Ι.Ε.Π.Τ.), αποφασίστηκε η συγκρότηση 7μελους δευτεροβάθμιου οργάνου για την συντονισμένη και καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του κλάδου στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και άλλους εμπλεκόμενους φορείς».
Επίσης στις 16 Μαΐου, αποφασίστηκε από τα Δ.Σ. των ημερησίων και  εβδομαδιαίων Περιφερειακών εφημερίδων ΣΗΠΕ – ΕΙΕΤ – ΣΙΕΠΤ να δημοσιοποιηθεί επιστολή  προς τους  υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα τους αποτρέπει να δημοσιοποιούν την υποψηφιότητα τους σε μη νόμιμα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, που δεν διαθέτουν νομική και φορολογική υπόσταση.