ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας τιμά το ρεμπέτικο

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας ταξίδεψε στη Χίο και στη Σμύρνη και παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικό Μελτέμι για δυο πατρίδες».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο Άργους. Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη του μουσικού ρεπερτορίου που καλλιεργήθηκε στα παράλια της Μ. Ασίας, τον Πειραιά και την Αθήνα, κατά την περίοδο πριν, αλλά και λίγο μετά, το 1922, του επονομαζόμενου Σμυρνέικου- Μικρασιάτικου και Ρεμπέτικου τραγουδιού. Μέσω της επαφής με το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί ο κοινός βίος των δύο λαών και τα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών, έτσι όπως αυτά μετουσιώθηκαν σε ήχο και λόγο, ανώνυμο ή επώνυμο, λειτουργώντας ενωτικά και κάνοντας τους δύο λαούς να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Τελικός στόχος του εγχειρήματος είναι η παρουσίαση δείγματος μερικών από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια της εποχής στα πλαίσια μιας συναυλίας από την ορχήστρα και την χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, καθώς επίσης και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του Ρεμπέτικου- Μουσικό μελτέμι για δύο πατρίδες», το οποίο ετοίμασαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Άργους.

Η παράσταση αυτή δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσικό Σχολείο Χίου στις 02/05/2014 και στη Σμύρνη στο  MUSIKSEV (Στέγη Μουσικής Γραμμάτων και Πολιτισμού)  στις 04/05/2014- όπου παρευρέθηκαν επιφανείς προσωπικότητες της Σμύρνης όπως ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, π. Κύριλλος, εφημέριος  της Αγ. Φωτεινής  της Σμύρνης η κ. Berrak Taranc, Καθηγήτρια Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και συγγραφέας του μοναδικού τουρκικού επιστημονικού συγγράμματος, το οποίο αναφέρεται στο ρεμπέτικο.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στους στρατώνες στο Άργος καθώς και στην Παλαιά Επίδαυρο στα πλαίσια του φεστιβάλ του Αγροτουρισμού.